VIETNAMIN VALUUTTAVARANTO

Vietnamin valuuttavarannot hyvässä nousussa. Valuuttavarannon kasvu madaltaa maariskiä ja vaikuttaa pörssiarvostuksiin antamalla kertoimille varaa nousta. Tällä hetkellä valuuttavarantojen määrä on 45 mrd USD.

VIETNAMIN BKT:N KASVU YLLÄTTI

Vietnamin tilastokeskus arvioi maan bruttokanasantuotteen yltäneen kovaan kasvuun vuoden kolmannen kvartaalin aikana BKT:n kirjatessa kasvulukeman 7,46 %. Vuoden 2017 ensimmäisen 9 kuukauden kasvu nousee täten 6,41 prosenttiin, kun Bloombergin konsensusennusteet odottivat 9 kk kasvuksi vain 6,1 %. Vietnamin koko vuoden kasvu näyttäisi yltävän meidän odotuksiimme eli noin 6,7 % tasolle ja voisi odottaa ennusteita kiivaamman kasvumomentin jatkuvan loppuvuoden 2017 ajan sekä läpi vuoden 2018.

TAKAISIN TYÖMAALLA: MWG, HBC JA CII

Kesälomien pohdinnoissa tuli mietittyä, josko keskeisistä osakkeistamme kuten MWG ja HBC pitäisi kotiuttaa voittoja, mutta elokuun yrityskäynnit ovat päättäneet nämä pohdinnat.

MWG tuntuu olevan erittäin hyvässä vedossa. H1 nettotulosta rasitti hieman maksetut henkilökunnan extrakäteisbonarit, mutta nettotulosprosentti kohonnee taas H2 kaudella ja seuraa paremmin vahvaa myynninkasvua. Yhtiön minimarketketjun lanseeraus etenee hyvin ja on valmis laajentumaan. MWG varautuu myös tekemään yrityskauppoja syksyn aikana. Tähtäimessä ovat Pohjois-Vietnamin kodinkoneliikkeet, jossa MWG:llä on suppeampi markkinaosuus kuin etelässä. Samoin yhtiöllä on ilmeisesti ajatus osakevaihdoin ostaa mm. useita apteekkialan alueellisia perheyhtiöitä ja tehdä niistä kansallisesti brändätty ketju.  MWG:n hallituksen jäsen, ”Best Buy” -ketjun ex-toimari, oli juuri todennut eräässä keskustelussa ”You have seen nothing yet” eli MWG:n kasvunäkymät seuraaville kymmenelle vuodelle ovat erinomaiset. Osakkeen ulkomaalaislimiitti on täynnä ja olemme yksi yhtiön suurimmistä omistajista. Pidän hyvänä merkkinä, että paikallisesti hoidettu maan johtava institutionaalinen ulkolainen sijoittaja Dragon Capital lähti mukaan MWG:n omistukseen viime vuonna ja on lisännyt omistustaan tämän kesän aikana. Markkinalähteiden mukaan viimeisimmät FOL-blokkikaupat osakkeella on tehty 25 % premiumhinnalla suhteessa osakkeen pörssinoteeraukseen.

Viime viikon tapaamisessa Hoa Binhin (HBC) hallituksen puheenjohtajan Mr Hain kanssa huomasin hänen bisneskiireensä ja yritin olla viemättä liikaa hänen aikaansa. Oli mukava havaita, että kiireen aiheuttivat lukuisat asiakastyöt, joita nyt tarjotaan HBC:lle enemmän kuin yhtiö ehti ottaa vastaan. Syksyn tuloskehitys vaikuttaa vahvalta ja myös lähivuosille rakentumassa oleva tilauskanta kasvaa kohisten. Syyskuussa ratkeaa iso kaksivuotinen projekti Hoi Anniin, jonka rakennustyöt on tarkoitus aloittaa hetimiten jo lokakuussa. Kyseessä on 7 000 mrd. dongin sopimus ison kasinohotellin rakentamisesta.  H1 aikana HBC keräsi uusia tilauksia yli 10 000 mrd. dongia ja koko vuoden uudet tilaukset tulevat kohoamaan yli 20 000 mrd. dongin. Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 10 000 mrd. dongia ja vuonna 2017 ylittynee 15 000 mrd. dongin liikevaihto.

Myös kolmanneksi suurin salkkuyhtiömme CII tuli tavattua viime viikolla ja vuosi 2017 on jo heillä pulkassa tuloksen suhteen; CII:n osake treidaa PE 6-tasolla. Yhtiöllä useita hyvin mielenkiintoisia uusia kehittyviä kuvioita meneillään: lentokentän yhteystie, Thu Thiem -alueen kehitys ja yhden uuden moottotien projekti ja omistusosuuden nosto siinä (tullitie). Osake on ollut hieman pehmeä, koska yhtiö järjestää syksyllä osakeannin, mutta minusta kaikki hankkeet näyttävät erittäin hyviltä ja anti hyvin perusteltu. 2019 ja 2020 tulevat olevaan yhtiölle erittäin tuloksellisia useamman tuloutuksen kohdistuessa niihin vuosiin.

HEINÄKUUN HEIKKOUS

Minulta on kysytty, miksi osuuden arvo on laskenut ”yllättäin”. Yllätys johtunee vain siitä, että osuuden arvo on noussut niin monen viikon aikana vuoden alusta lähtien, että useat ovat jo unohtaneet arvoilla olevan tapana laskeakin välillä. Mitään sen kummempaa syytä nyt syntyneeseen takapakkiin ei ole, kuin että heinäkuussa Vietnamin pörssiosakkeet ovat ottaneet 2-3 % takapakkia sekä myös euron arvo on vahvistunut kolmisen prosenttia samanaikaisesti ja näiden tekijöiden yhteisvaikutus näkyy osuuden arvon laskuna.

VN Indeksi kirjasi vuoden korkeimman arvon heinäkuun 6. päivä (782 pistettä) ja indeksi näyttäisi kyllä olevan trendinomaisessa nousussa tämä takapakki mukaan lukienkin. Sitä tukevat Vietnamin pörssiyhtiöiden tuloskehitys ja Vietnamin talouden vahva kasvu. Valuuttoja emme ole terminoineet ja pohdimme edelleen, josko näin tekisimme seuraavien 12 kk aikana.

Liity postituslistalle

Lähetämme kuukausittain näkemyksiämme rahastojen ja markkinoiden kehityksestä. Saat rahastouutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi!

Liity tästä

YHTEYDENOTTOPYYNTÖ  

Haluatko lisätietoja PYN Elite –rahastosta tai asiakkuudestasi? Onko jokin asia, missä voisimme auttaa tai parantaa toimintaamme? Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä.