Salkku

Alla esittelemme PYN Eliten merkittävimpiä salkkuyhtiöitä. Lukuja päivitetään kuukausittain. Yhteensä salkussa on noin kolmenkymmenen vietnamilaisen yhtiön osakkeita. Salkun yhtiöiden osuudet per 12.7.2024.

Sacombank

Osuus salkussa 16,2 %

Sacombank on maan kuudenneksi suurin pankki lainoilla mitattuna, ja neljänneksi suurin konttorien määrässä. Pankkivakuutustoiminnassa se on kolmosena, kiitos laajan konttoriverkoston ja vakavaraisen asiakaskunnan. Sacombankilla on ollut vuosikymmenen takaisen pankkikriisin peruina merkittävät vastuut ongelmaluotoista. Pankki teki näiden omaisuuserien viimeiset varaukset vuonna 2023 ja sen kannattavuus palaa normaalille tasolle lähivuosina. STB aikoo myydä 32,3 % osakkeistaan, jotka ovat nyt lainan vakuutena valtion omaisuudenhoitoyhtiössä. Kauppa voi tuoda huomattavaa arvonnousua STB:n osakkeenomistajille. 

ACV – Airports of Vietnam

Osuus salkussa 9,8 %

Hallinnoi Vietnamissa kahdeksaa kansainvälistä ja kolmeatoista kotimaan liikenteen lentokenttää. Taseessa omaisuudessa valtava arvostusero, koska yhtiön tekemät investoinnit yhä hankintahinnoissa. Menimme mukaan blokkiostoin koronaviruspandemian aiheuttaman kurssiromahduksen jälkeen. Lähivuosina ACV aikoo listautua HOSE:n pörssin päälistalle. Lentoliikenteen kasvu ylittää pian ennen koronakriisiä nähdyt huippuluvut.

MBB

Osuus salkussa 9,0 %

MBB on taseeltaan Vietnamin viidenneksi suurin pankki ja sen digitaaliset palvelut kattavat henkilö- ja yrityslainat, vakuutukset ja osakevälityksen. Erinomaisen digitaalisen alustansa ja luovien markkinointikampanjoidensa ansiosta MBB on saanut kolmen viime vuoden aikana yhteensä 26 milj. uutta asiakasta. Vastaavaan kasvuun ei ole yltänyt yksikään pankki Vietnamissa ja Kaakkois-Aasiassa. Tätä vauhtia MBB on pian asiakasmäärällä mitattuna Vietnamin suurin pankki.

HDB logo

HDB – HD Bank

Osuus salkussa 7,2 %

Keskikokoinen pankki, joka keskittyy muun muassa kulutusluottoihin sekä pk-yritysten rahoittamiseen. Taustalta löytyy Vietnamin rikkain nainen, lentoyhtiö VietJetin perustaja Madam Thao. Laadukas pankki ja vaatimaton arvostus. Nopean kasvun ylläpitäminen ja kuluttajaluottoyhtiön asiakasriskit suurimmat haasteet. Suunnitelmissa hankkia omistukseen ongelmapankkeja, jolloin HDB voisi saada keskuspankilta kaksi kertaa alan keskiarvoa suuremman luotonannon kasvukiintiön ja nostaa ulkomaisen omistuksen rajaansa. 

TPB – TP Bank

Osuus salkussa 6,4 %

Pienehkö pankki, edelläkävijä digitaalisissa palveluissa. Autorahoituksessa keskeinen markkinaosuus. Erityisesti nuorten asiakkaiden suosiossa. Merkittävinä osakkeenomistajina myös japanilainen Softbank ja Vietnamin johtava it-yhtiö FPT. Pystyy kasvattamaan korko- ja palkkiotuottojaan nopeasti. Haasteellisinta arvaamattomien tapahtumien riski.

CTG – Vietinbank

Osuus salkussa 5,7 %

Konttoreiden lukumäärällä mitattuna maan suurin ja taseeltaan toiseksi suurin listattu pankki. Isoimmat omistajat ovat Vietnamin keskuspankki ja Japanin suurin pankki MUFG Bank. Osaketta ollaan uudelleenreittaamassa, mikä entisestään kohentaa sen arvostusta. Henkivakuutusten välityssopimus parantaa osaltaan yhtiön kannattavuutta 2023.

FPT

Osuus salkussa 5,3 %

FPT on suurin Vietnamin pörssissä noteerattu teknologiayhtiö, joka on kehittynyt IT-palveluiden ja -ulkoistusten tarjoajasta globaalisti tunnustetuksi teknologiakumppaniksi ja innovaattoriksi. Vuonna 2024 FPT muodosti strategisen kumppanuuden Nvidian kanssa välittämään AI-palveluja.
Laajakaistaliiketoiminnassa yhtiö on kolmen suurimman joukossa. FPT:n koulutusliiketoiminta ulottuu ala-asteelta yliopistoon. Sen korkeakouluohjelmiin osallistuu jo 18 % maan yliopisto-opiskelijoiden kokonaismäärästä.

DNSE

Osuus salkussa 4,3 %

DNSE on ilman välityspalkkiota toimiva online-brokeri, jonka johto panostaa erityisesti teknologiseen kehitykseen. Laajan tuotevalikoimansa ansiosta yhtiö on kasvanut vauhdikkaasti, ja nyt Vietnamissa jo kolmasosa uusista arvo-osuustileistä avataan DNSE:ssä. Yhtiön muista erottuva sosiaalisen median kanava Bò và Gấu (härkä & karhu) kasvattamaan DNSE:n brändin tunnettavuutta ja asiakkaiden sitoutumista.

Logo-Dabaco-275x300

DBC - Dabaco Group

Osuus salkussa 3,4 %

Dabaco on monialayhtiö Pohjois-Vietnamissa, joka on erikoistunut eläinrehun tuotantoon, sikatalouteen ja elintarvikkeiden jalostukseen. Yhtiön vuodesta 2021 kehittämä afrikkalaisen sikaruton (ASF) rokote on osoittautunut massatestauksissa lupaavaksi. Heidän rokotetehtaansa on valmistunut kesäkuussa 2024 ja sillä on 200 miljoonan vuosittaisen annoksen kapasiteetti. Dabaco on nyt matkalla maailman kolmen ensimmäisen joukkoon kaupallistamaan ASF-rokotteen, mikä lupaa merkittävää tuloskasvua seuraavien neljän vuoden aikana.

Vietnam-Airlines-Logo-1

HVN - Vietnam Airlines

Osuus salkussa 3,3 %

Vietnam Airlines (HVN) on Vietnamin kansallinen lentoyhtiö. Yhtiöllä on useita tytäryhtiöitä, jotka kattavat koko alan arvoketjun, mukaan lukien maapalvelut, rahtikuljetukset ja lentopolttoaineet. HVN on Vietnamin suurin täyden palvelun lentoyhtiö, ja sisämarkkinat ovat yksinomaan vietnamilaisten lentoyhtiöiden hallussa. Tänä vuonna HVN odottaa saavuttavansa ennätyksellisen liikevaihdon ja kääntävänsä toiminnan voitolliseksi.

cmc-pic-2022

CMG

Osuus salkussa 3,4 %

CMG on Vietnamin toiseksi suurin listattu IT-palveluntarjoaja, josta sen perustajat omistavat 30 %, Samsung 30 % ja PYN Elite 8 %. Verrokkinsa FPT:n tavoin CMG:llä on tietoliikenne- (laajakaista + palvelinkeskus) ja ohjelmistoliiketoimintaa, sekä koulutusliiketoimintaa omassa yliopistossaan. Ohjelmistokehityksen ulkoistamiskumppanina yhtiö aloitti 2018 noin 500:llä työntekijällä. Nyt työntekijöiden määrä on viisinkertaistunut kannattavuuden ollessa edelleen hyvä. Yhtiö avaa koulutuskeskuksen Hanoihin, jolloin opiskelijoiden määrä seitsenkertaistuu viidessä vuodessa.

Logo-Ngan_hang_Phuong_Dong

OCB

Osuus salkussa 3,2 %

OCB on keskisuuri pankki, joka keskittyy pk-yrityksiin ja vähittäisasiakkaisiin. OCB:n johto on pysytellyt erossa kiinteistöbisneksistä ja omistautunut yksinomaan pankkitoiminnalle, mikä pienentää erityisesti kiinteistösektorin sidonnaisuuksista aiheutuvia riskejä. Pankin P/B-luku laski vuonna 2022 valtionvelkakirjojen heikkojen tuottojen takia, joiden taustalla olivat korkea korkotaso ja pankin menettämät avainhenkilöt. Vuonna 2024 OCB nimitti toimitusjohtajakseen arvostetun pankkialan veteraanin, jonka uskotaan vaikuttavan olennaisesti OCB:n toimintaan.

SHS

Osuus salkussa 3,6 %

SHS on omalla pääomalla mitattuna Vietnamin neljänneksi suurin meklariyhtiö. SHS:llä on hyvät näytöt sekä oman sijoitustoiminnan pyörittämisestä että investointipankkien keskisuurista diileistä. Yhtiön johto on hyvin verkostoitunut ja SHS:llä on kiinteät suhteet suureen pankkiin ja monialakonserniin. SHS toteutti kaksi pääomituskierrosta kaksi vuotta sitten, tällä hetkellä se on velaton.  

Vinh-Hoan_LOGO-wpcf_600x460

Vinh Hoan

Osuus salkussa 3,5 %

VHC on Vietnamin suurin pangasius-fileisiin keskittynyt kalanviejä. VHC on kehittänyt kiertotalousmalliaan maksimoidakseen kalan arvon, ja lopputuotteet vaihtelevat yksinkertaisesta pakastefileestä lisäravinteisiin. Innovatiivisen johdon ansiosta VHC on kasvattanut markkinaosuuttaan ja -johtajuuttaan vuodesta 2010 lähtien.

VEA

VEA – Vietnam Engine and Agricultural Machinery

Osuus salkussa 3,3 %

Listattu holding-yhtiö, josta valtio omistaa enemmistön. Bisnes koostuu autojen ja mopedien valmistuksesta Fordin, Toyotan ja Hondan yhteisyritysten kanssa. Yhtiö on vakavarainen ja maksaa erinomaista osinkoa, osinkotuotto nyt 10 prosenttia. Kasvun ylläpitäminen suurin haaste. Autotiheys asukasmäärään nähden on yhä Vietnamissa alhainen, mopedien myynnissä kasvumahdollisuudet ovat selvästi vähäisemmät.

Kaikki liikevaihdon ja tuloskasvun luvut CAGR % 2018-2023
Kaikki liikevaihto-, tulos-, markkina-arvolukemat ovat milj. EUR