PÄHKINÄBISNESTÄ

Vietnamin pähkinäkauppa voi hyvin. Vuoden 2016 ensimmäisten 10 kk aikana Vietnam on vienyt cashew-pähkinöitä maailmalle 291 000 tonnia, 2,33 miljardin USD arvosta. Volyymikasvua on 5,8 % viime vuodesta ja koko vuoden 2016 cashew-pähkinöiden vientitavoite on 2,7 miljardia USD. En usko edes presidentti Trumpin pysäyttävän tätä vaikka toki tiedossa on, että myös USA on iso pähkinöiden tuottaja. Taannoinen USA:n presidentti Jimmy Carterkin oli henkilökohtaisesti maapähkinöiden viljelijä.

PYN Elite -rahastolla on epäsuora intressi pähkinäbisneksissä PAN Groupin kautta, josta omistamme 9,5 % ja jonka osuus salkussa on 5,4 %. PAN Groupin tytäryhtiö Lafooco on suurimpia cashew-pähkinöiden tuottajia Vietnamissa. 

TRUMP JA TAI

Minulla oli tapaaminen tänään Mobile Worldin CEO:n Mr Tain kanssa samaan aikaan, kun USA:n presidentinvaalien ratkaisuhetki oli käsillä.

Oli hyvä huomata, ettei tärkeimmän salkkuyhtiömme vetäjä ollut aamulla edes seurannut vaalien ääntenlaskentaa, koska hänellä selvästikin oli ollut paljon tärkeämpiä asioita hoidettavana oman yhtiönsä johtamisessa. Yhtiön liikevaihto kasvaa tänä vuonna noin 65 % ja nettovoitto 45 %.

Kovia lukuja mutta ne saavutetaan määrätietoisella laajenemissuunnitelmalla, jossa keskeisessä roolissa on parhaillaan kodinelektroniikan kauppaketju, vaikka myös puhelinkauppa tuo edelleen kasvua. Mr Tai myönsi tosin, että Samsungin uusimman puhelinmallin myynnin keskeytys tulee näkymään heillä myynnin kasvussa sitä heikentäen. Myös kodinelektroniikan kauppaketjun laajenemista on tuettu syksyn aikana lisäpanostuksin mainontaan, mikä kasvattaa syksyn kuluja. Kilpailutilanne ei aiheuta ongelmia yhtiölle ja myyntikatteet ovat hyvällä tasolla, mutta MWG panostaa kulutuksen kasvuun mainoskampanjoiden uusia myymälöitään.

Yhtiö treidaa nyt noin P/E-luvulla 14 ja ensi vuodelle P/E:n voi olettaa tipahtavan 10-11 tasolle voitonkasvun myötä. Seuraamme yhtiön toimia tarkkaan, saatamme jossain vaiheessa myös pienentää MWG-pottiamme voittoja kotiuttamalla, jottei osake liian helpolla pääse hypähtämään yli 20 % salkkuosuuteen.

VIETNAMIN PÖRSSIN STATUS

Perjantaina osallistuin Vietnamin pörssin järjestämään konferenssiin otsikolla: "Vietnamin osakemarkkinan taival kohti Emerging-markkinan statusta" (Vietnamin MSCI-status on nyt frontier-markkina).

Tilaisuudessa kävi ilmi, että pörssin johto ja SSC (States Securities Commission - valvova elin) ovat hyvin sitoutuneita viemään uudistuksia eteenpäin. Myös Vietnamin uusi pääministeri on julkisesti tuonut esiin halunsa kehittää pörssimarkkinaa. Tilaisuudessa kuultiin mielenkiintoiset esitykset Pakistanin pörssin edustajalta heidän kokemuksistaan statuksen muutoksissa. Myös MSCI:n edustaja piti selkeän esitelmän siitä, miten pörssien statuksen muutos voi edetä ja millaisin kriteerein ja aikatauluin muutokset yleensä toteutuvat. Tilaisuudessa ei tosin kuultu arviota Vietnamin pörssi aikataulusta.

Jos Vietnamin hallitus tosissaan pyrkii muutoksia tekemään, pitää heidän ensimmäiseksi taklata sisäiset ongelmat. Esimerkiksi maan virkamiehistö pitää saada ymmärtämään useiden vanhojen lakien ja asetusten merkitys ulkomaalaisomistuksia koskevien esteiden poistamisessa. Pörssin likviditeetin nosto ja tietyt kaupankäynnin hallinnolliset uudistukset tarvitaan varmasti ennenkuin MSCI harkitsee Vietnamin statuksen nostoa.

Toisaalta pörssi saattaa saada isoimman stimulaation päälle juuri sinä vuonna kun MSCI ilmoittaa pörssin pääsevän heidän statuksen nostotarkkailuun, vaikka varsinaiseen nostoon olisi vielä enemmän aikaa.

Statusasiasta riippumatta Vietnamin pörssissä tullaan näkemään kehityskuvioita seuraavien 12 kk aikana. Esimerkiksi daytradingin pitäisi käynnistyä, jolloin kaikki sijoittajat voivat netottaa ostojaan ja myyntejään osakekauppaa tehdessään. Nyt odotusaika on 3 vrk saamisille, joita sitten voi käyttää uusiin ostoihin. Samoin markkinoille tullaan lanseeraamaan johdannaistuotteet, mikä tulee lisäämään Vietnamin finanssimarkkinan toimivuutta. Näillä molemmilla toimenpiteillä pitäisi olla merkittäviä vaikutuksia pörssin likviditeetin lisääntymiseen.

REXLOT JA CII

Kesäkuun lopussa Hongkong/Kiina-osakkeiden osuus salkussamme oli 8 %, mutta nykyinen osuus on enää 5 %. Hongkongin markkina on kehittynyt myönteisesti kesäkuusta lähtien. Olemme myyneet kokonaan pois hyvin pienellä salkkuosuudella mukana olleen Modern Beauty -yhtiön ja pienentäneet myös Hopefluentin osakemäärää. Kesän alussa lisäsimme Rexlotin osakemäärää lyhyellä treidillä odottaen Sinodata-yrityskaupan ja VVK-lainen poismaksun tapahtuvan kesä/heinäkuun aikana. Nyttemmin olemme pienentäneet Rexlot-pitoa suunnilleen tuolla samalla lisää ostetulla määrällä, ottaen lisäriskinoton takaisin. Myynneistä saatuja varoja olemme käyttäneet Vietnam-painon lisäämiseen.

Täysin uutena kohteena salkkuun on otettu vahva vietnamilainen infrarakentaja CII-yhtiö, jonka projekteja ovat mm. sillat, erikoistiet ja vesilaitos. CII nostettiin salkussa erikoisblokkidiilein suoraan 4 % salkkuosuuteen. Yhtiön ulkomaalaiskiintiö on ollut täynnä, mutta teimme paikallisista osakkeista ostosoppareita, jotka viime viikon perjantaina vietiin pörssikaupoiksi kun ulkomaalaiskiintiötä nostettiin. Rexlotin osalta odotamme lokakuun lopun yhtiökokouksen hyväksyvän Sinodata-kaupan veronkirjausmuutosehdotukset ja että yrityskauppa ja VVK-lainan poismaksu saadaan päätökseen marraskuun aikana. Uskomme tällä olevan myönteisen vaikutuksen osakkeen arvoon.

SAMSUNG HARMI VIETNAMILLE

Samsungin Galaxy Note 7 -puhelimen tuotannon pysäytys on ainakin väliaikaisesti iso asia Vietnamille.  Samsung on laajentanut tehtaitaan Vietnamissa viime vuosina. On ilman muuta selvää, että yhden keskeisen tuotteen tuotannon pysäytysuutinen syö viennin kasvua syksyn osalta. Vietnamin vienti oli jo aiemmin tänä vuonna vain hieman yli 5 % kasvussa ja ottaen huomioon Samsungin tuotteiden merkittävän noin 20 % osuuden viennistä, niin tämä riski realisoituu nyt pahalla tavalla Vietnamin haitaksi. Tosin haitta jää varmastikin väliaikaiseksi ja Samsung tuonee lähitulevaisuudessa markkinoille uusia tuotteita, joilla toivottavasti ei ole samantapaisia ongelmia kuin uusimmassa seiskamallissa.

Liity postituslistalle

Lähetämme kuukausittain näkemyksiämme rahastojen ja markkinoiden kehityksestä. Saat rahastouutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi!

Liity tästä

YHTEYDENOTTOPYYNTÖ  

Haluatko lisätietoja PYN Elite –rahastosta tai asiakkuudestasi? Onko jokin asia, missä voisimme auttaa tai parantaa toimintaamme? Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä.