VIETNAMIN TALOUDEN HYVÄT LUKEMAT

Vietnamin talouden uusimmat makrotalouden lukemat ovat poikkeuksellisen hyviä suhteessa yleismaailmalliseen heikohkoon suhdannetilanteeseen.

- Teollisuustuotannon indeksi vahvistui marraskuussa +8,9 %.
- Vähittäiskauppa on kasvanut vuoden 2015 alusta lähtien + 8,3 %.
- Marraskuun viennin kasvu kirjasi tullitilaston arvion mukaan +7,9 % kasvua.

LAMPPUTEHDAS

Olemme kotiuttaneet voiton vietnamilaisesta DQC-lamppuyhtiöstä (myyty pois kokonaan), jonka osakkeisiin sijoitimme pari vuotta sitten 1,7 milj euroa ja nyt myydessä saimme niistä 6 milj euroa. Realisoitunut tuotto on siis 200 % samaan aikaan, kun Vietnamin indeksi on tuottanut noin 30 %. Yhtiö oli Suurimmat omistukset -listallamme korkeammalla tavoitehinnalla, mutta tuo tavoite oli asetettu tästä eteenpäin vuosien päähän ja nyt saimme nämä rahat käyttöön alhaisissa hinnoissa oleviin osto-kohteisiin.

DQC-yhtiöllä on hyvä kasvava kotimarkkinabisnes ja sen lisäksi vientiä. Nettovoittomarginaali on kuitenkin kestämättömän korkea 20 % liikevaihdosta. Marginaalia on lisäksi buustannut erikoiserät: yhtiön kuusi vuotta sitten Kuubaan toimittamat lamput, joista vihdoin on alettu saamaan maksuja.

REXLOT SALKUNHOITAJAN SANOIN

Suurin ongelma Rexlotin suhteen on osakkeen treidauksen keskeytyksen venyminen ja se, ettei treidauksen jatkumisesta ja vastineen julkaisun aikataulusta ole mitään pitävää tietoa. Yleensä venymiset ovat viitanneet isoihin negatiivisiin yllätyksiin ja tästä syystä rahastoyhtiön hallituksen tekemä osakkeen arvostuksen vieminen nollaan maaliskuuhun 2016 mennessä on erittäin perusteltua.

Osakkeen osuus on salkussa nyt noin 4,8 % arvolla 0,176 HKD. Osakkeita on 669 milj kpl. Emme ole myymässä Rexlotin osakkeita pois, vaan pidämme ne salkussa.

Vastineen viipymiseen voi olla syynä Rexlotin kimurantti, Manner-Kiinan pykäliä kiertävä tytäryhtiöiden omistusrakenne. Viipymiseen voivat olla syynä myös hankalat Hongkongin pörssin viranomaiset tai se, että short sellerin väitteet olisivat tosia ja yhtiön toiminta olisi oleellisesti valheellista. Itse emme ole löytäneet todisteita valheellisesta toiminnasta eikä yhtiössä sellaisenaan ole tapahtunut mitään, mikä viittaisi petoksen paljastumiseen.

Olemme jatkuvasti olleet keskusteluyhteydessä yhtiöön, mutta käymillämme keskusteluilla on hyvin vähän painoa, kun emme varmuudella voi todentaa mitään syyksi viivytykseen, eikä mihinkään perusteluun voi täysin luottaa. Vain ulosnäkyvä tilanne on varmaa: osake ei treidaa ja vastinetta ei ole saatu ulos.

Jos Rexlot onnistuu suunnitelmansa mukaisesti myymään yhden keskeisen tytäryhtiönsä ja maksamaan näillä rahoilla pois vaihtovelkakirjalainat, niin yhtiön osake saattaisi hyvinkin palata viimeistään tämän jälkeen treidaukseen. Yhtiöllä ei ole muuta velkaa. Jos vuoden 2016 aikana Kiinan koko veikkaus-toimialan onlinebisnesten uudelleenlisensiointi etenee odotusten mukaisesti ja Rexlotin omistama “okooo.com” on odotusten mukaisesti yksi lisenssinhaltijoista ja onlinetoiminta jatkuu syksyllä 2016, niin vuodelle 2017 saadaan yhtiölle hyvinkin myönteinen tuloskehitys ja pitkänajan kasvavat bisnesnäkymät.

 

 

REXLOTIN ARVOSTUS

PYN Rahastoyhtiön hallitus on tehnyt uuden arvonalennuksen Rexlotin osakkeen arvostushintaan, päätös vaikuttaa osuuden arvoon 20.11.2015 lähtien. Arvostus salkussa on nyt 40 % viimeisestä pörssinoteerauksesta 0,44 HKD. Rexlotin osuus salkussa oli 6 % ja tehdyn arvostuspäätöksen myötä se on noin 4,8 %.

Samalla on tehty päätös, että osakkeen arvostusta lasketaan jatkossa kuukausittain siten, että maaliskuun 2016 lopussa arvostus on nollassa. Tämä tarkoittaa kuukausitasolla noin 1,2 % alennusta rahaston arvossa. 

Rexlot ei ole pystynyt uskottavasti esittämään aikataulua alkuperäiset syytökset kumoavan selvityksen julkaisemiseksi eikä arviota osakkeen kaupankäynnin jatkumiselle. Rahastoyhtiön hallitus täten toteaa, että kaupankäynnin keskeytyksen jatkuminen heikentää olennaisesti luottamusta yhtiötä kohtaan, sekä vähentää yhtiön kykyä palauttaa osake kaupankäyntiin. Näiden seikkojen perusteella katsottiin tarpeelliseksi tehdä uusi arvonalennus sekä päätös osakkeen arvostuksen viemisestä nollaan 5 kk aikana, jollei osake palaudu kaupankäyntiin.

MOBILE WORLD 9KK TULOSTIEDOT

PYN Eliten merkittävin salkkuyhtiö, vietnamilainen Mobile World julkaisi hyvän 9kk tuloksen: liikevaihto 17 560 mrd dong (+62 % v/v) ja nettovoitto 744 mrd dong (+52% v/v). Kolmannen kvartaalin lukemat olivat 6700 ja 291.

Meidän odotukset yhtiön vuodesta 2015 ovat olleet analyytikoiden odotuksia korkeampia, mutta ilmeisen realistisia. Nyt julkaistujen lukujen myötä voi odottaa oman arviomme vuodelle 2015 toteutuvan: liikevaihto 24 500 mrd dong ja nettotulos 1 050 mrd dong.

Olemassa olevien kauppojen myynnin kasvu oli +10 % tasoa Q3/2015, eli kokonaismyynti kasvaa sekä myymäläverkoston laajentumisella että vanhojen kauppojen myynnin kasvulla.

Osake on syys/lokakuun ajan ollut pienessä nousussa, yhteensä noin +20 %. P/E vuodelle 2015 on nyt tasan 10. 

MWG jatkaa laajenemistaan myös läpi vuoden 2016 lisäten sekä mobiililaiteketjun että kodin elektroniikan kauppoja. Yhtiön toimitusjohtaja kertoi perjantaisessa tapaamisessamme Saigonissa odottavansa  20-40 prosentin tuloksen kasvua vuodelle 2016. Yhtiö kokeilee myös mielenkiintoista uutta minimart-konseptia seuraavien 12-18 kk aikana. Jos pilotointi onnistuu, tämä uusi ketju saattaa laajentua paljon isommaksi kuin nykyiset elektroniikan kauppaketjut.

Liity postituslistalle

Lähetämme kuukausittain näkemyksiämme rahastojen ja markkinoiden kehityksestä. Saat rahastouutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi!

Liity tästä

YHTEYDENOTTOPYYNTÖ  

Haluatko lisätietoja PYN Elite –rahastosta tai asiakkuudestasi? Onko jokin asia, missä voisimme auttaa tai parantaa toimintaamme? Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä.