PYN Elite nousi joulukuussa 3,3 prosenttia

VN-indeksi ja PYN Elite nousivat molemmat +3,3% joulukuussa, parhaassa vedossa olivat brokerit, vähittäiskauppa ja pankit. Kauan odotetun pörssin uuden kaupankäyntijärjestelmän KRX:n lanseeraus tapahtunee 2024 ensimmäisellä puoliskolla. Pörssin keskimääräinen päivävaihto vuonna 2023 laski -12,3 % v/v ja oli noin 637,4 miljoonaa dollaria. Ulkomaiset sijoittajat ovat olleet nettomyyjiä huhtikuusta lähtien. Vietnamin dong heikkeni suhteessa Yhdysvaltain dollariin -1,1 % vuonna 2023. Vuosi 2023 oli Vietnamin diplomatialle menestyksekäs. Syyskuussa Vietnamin ja Yhdysvaltojen suhde nostettiin strategiseksi kumppanuudeksi, ja joulukuussa Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailun yhteydessä maat solmivat 36 sopimusta infrastruktuurista rajakysymyksiin.

Makro: Vietnamin bkt kasvoi +6,7 % Q4:llä nostaen koko vuoden kasvun 5,1 prosenttiin. Vuonna 2023 palvelusektori suoriutui parhaiten, +6,8% v/v, kun teollisuus ja rakennusalalla kasvu oli vain +3,7 % v/v. Koko vuoden viennin arvo oli 355,5 miljardia dollaria, 4,4 % v/v. Tuonti supistui 8,9 % v/v ollen 327,5 miljardia dollaria. Vietnamin suurimmat vientimaat olivat Yhdysvallat, EU ja Kiina. Vietnam on ulkomaisten yritysten silmissä houkutteleva sijoituskohde. Rekisteröityjen ulkomaisten teollisten investointien (FDI) arvo oli 36,6 miljardia dollaria, +32,1 % v/v. Toteutuneiden investointien arvo, 23,2 mrd dollaria, oli kaikkien aikojen ennätyslukemissa.

PYN Eliten kuukauden osake: SCS

Saigon Cargo Service Corporation operoi rahtiterminaalia Saigonin kansainvälisellä lentokentällä (Tan Son Nhat). Viime vuosi oli poikkeuksellisen vaikea lentorahtioperaattoreille kysynnän heikennyttyä Yhdysvalloissa, EU:ssa, Hongkongissa ja Taiwanilla. SCS on kuitenkin onnistunut säilyttämään erinomaisen voittomarginaalinsa ja hyvän osinkojiildinsä. Lokakuusta lähtien rahtivolyymin nousua ennakoivat merkit ovat olleet yhä selkeämpiä, ja SCS odottaakin vuodelta 2024 kasvua. Pidemmän aikavälin näkymissä SCS on vahva ehdokas rahtioperaattoriksi myös Saigoniin rakennattavalle uudelle kv. lentokentälle (Long Thanh). Valmistuessaan vuonna 2026 2027 tämä terminaali lisää 500 000 tonnia kapasiteettia Etelä Vietnamin lentorahtiin.

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.