PYN Elite nousi 13,7 joulukuussa

VN-indeksi päätyi 2020 lopuksi 14,9 % vuosituottoon päihittäen useat muut pörssit – Yhdysvaltoja lukuunottamatta (Nasdaq 44 %, S&P 500 16 %, MSCI pl-Japani 13 %, Europe STOXX 600 12 %, Helsinki 8 % ja Thaimaa -9 %). VN-indeksin hyvän tuoton taustalla oli bkt:n kasvu haastavissakin olosuhteissa. Vietnamin bkt kasvoi 2,9 %, Yhdysvalloissa bkt supistui 3,5 %, Euroopassa bkt pieneni keskimäärin 7,4 % ja Thaimaassa 6,6 %. Bloombergin kyselyn mukaan Vietnamin bkt:n arvioidaan kasvavan 7,7 % vuonna 2021, kun Yhdysvalloissa kasvuennuste on 3,9 %, Euroopassa 4,6 % ja Thaimaassa 3,8 %.

PYN Elite päihitti VN-indeksin rahaston vuosituoton oltua 32 %. Vuoden pohjistaan, maaliskuun 659 pisteestä VN-indeksi kipusi 68 %, kun PYN Elite ponnahti 87 % osuutensa alimmasta arvosta. Rahaston tuotot syntyivät merkittävistä panostuksistamme pankkiosakkeisiin ja pankkiiriliikkeisiin. Salkkumme top-pankit olivat CTG (vuosituotto 65%), TPB (56%), HDB (42%) ja LPB (95%). Pankkiiriliikkeiden, VND:n ja VCI:n osakekurssit tuplaantuivat. Kiitämme tuotoista myös rahastomme asiakkaita, jotka maaliskuussa tekivät ennätysmäärän merkintöjä. Sen ansiosta pystyimme hyödyntämään markkinatilannetta ja rakentamaan vahvat positiot POW:ssa, ACV:ssä ja MBB:ssä. Niistä tuli salkkumme ydinyhtiöitä, jotka ovat tuoneet 50-70 % osaketuotot.

PYN Eliten kuukauden osake: TPB

TPB on kuluttaja-asiakkaisiin keskittynyt, digitaalisesti suuntautunut pankki. Se otti ensimmäisenä Vietnamissa käyttöön videopankit, joiden kautta hoituu 80 prosenttia perinteisten konttorien tehtävistä. Videopankkiensa avulla TPB toimi Covid-19:n poikkeustilanteen aikana lähes normaalisti. TPB:n kilpailijat tunnustavat sen johtoaseman digitaalisten pankkitoimintojen kehittäjänä ja innovaattorina. TPB:n kohderyhmää ovat erityisesti nuoret, jotka omaksuvat nopeasti uusia palveluita ja vaurastuvat vauhdilla seuraavan vuosikymmenen aikana. TPB:n oman pääoman tuotto on listatuista pankeista toiseksi korkein, mutta pankin arvostus on vain 1,8 x P/B, eli sama kuin koko toimialalla (2,3 x P/B verrokkipankki VIB:llä). Odotamme TPB:llä olevan yhä tuottopotentiaalia, varsinkin kun pankki pystyy jatkamaan tuloskasvuaan ja ylivertaista oman pääoman tuottoaan.

Joulukuun makrolukemat: Bkt:n kasvu oli 4Q:lla 4,5 % (1Q 3,7 %, 2Q 0,4% ja 3Q 2,7%). Joulukuussa vienti kasvoi 17,6 %, vähittäiskauppa 9,4 %. Ostopäällikköindeksi oli 51,7. Vietnam on jo varmistanut 30 miljoonan Covid-19-rokotteen hankinnan.