Voittojen kotiutus sai yllättävän isot mittasuhteet

Vietnamin pörssi on lähtenyt vuoteen 2021 myönteisin odotuksin. Pörssiyrityksiltä on saatu vuoden 2020 viimeiseltä kvartaalilta vahvoja tulosten ennakkotietoja, ja vuodelle 2021 paikalliset analyysitalot ovat vahvistaneet reippaat tuloskasvunäkymät. Myös yleinen talouden kasvuennuste on hyvin myönteinen, ja Vietnamin bkt saattaa yltää jopa 8 prosentin vuosikasvuun 2021.

Pörssin päivävaihdot ovat jatkuneet erittäin korkeilla tasoilla, ja paikalliset sijoittajat ovat rakentaneet positioita ollen tärkein pörssin meininkiä ylläpitävä taho. Pörssi-indeksi on 6,3 prosenttia vuoden alkua ylempänä, mutta viime viikon tiistaina koettiin nopean pörssinousun ruokkima voittojen kotiutus. Ilmiö on luonnollinen ja kuuluu asiaan, mutta nyt se sai luonnottomat mittasuhteet. Päivän aikana myynnit painoivat pörssi-indeksin jopa 6 prosentin laskuun. Lopulta markkina hieman toipui, ja VN-indeksi jäi 5,11 % alemmaksi. Päivän aikana useiden isojen pörssiyhtiöiden osakkeita myytiin limit down (-7 %) hintoihin.

Kokemus toiminee varoituksena pörssin kiikkeryydestä, vaikka kaikilla markkinaosapuolilla on edelleen ilman muuta näkemys, että vuoden 2021 lopussa VN-indeksi on selkeästi nykytasoa eli 1166 pistettä korkeammalla. Me luotamme tämän ja lähivuosien tuloskasvunäkymän suhteessa pörssin nykyiseen hinnoitteluun vievän indeksin jopa ennustettuja tasoja ylemmäksi, kunhan sentimentti osuu kohdalleen ja ulkomaiset sijoittajat palaavat markkinoilla diskonttaamaan Vietnamin tulevien vuosien erinomaisia näkymiä.