Yhdeksän hyvää Vietnamista

Vietnamin pörssissä kesällä nähty vauhdikas nousu on syksyn tultua hieman hiipunut. Samaan aikaan maailmalla sijoitusmarkkinoiden ja talouden epävarmuus on kasvanut. Sen takia halusimme salkunhoitajan normaalin kuukausittaisen markkinakommentin sijasta nyt muistuttaa muutamista perusasioista, miksi olemme turvallisin mielin sijoitustemme kanssa Vietnamissa, ja minkä takia pidämme Vietnamiin sijoittamista houkuttelevana.

  • Vietnam on Aasian nopeimmin kasvavia talouksia – vuonna 2022 bkt kasvoi 8 prosenttia. Uskomme maan yltävän myös vuonna 2023 yli 5 prosentin vauhtiin kasvun kiihtyessä loppuvuonna.
  • Odotamme Vietnamin talouskasvun jatkuvan lähitulevaisuudessa 5-7 prosentin vuosivauhdilla. Pörssiyhtiöiden vuosittaisen tuloskasvun ennakoimme pysyvän 12-25 prosentin välillä.
  • Vietnamin talouskasvun taustalla on lukuisia tekijöitä: sadan miljoonan asukkaan valtiossa on nopeasti kasvava keskiluokka, kiihtyvä kaupungistuminen, kilpailukykyinen koulutustaso, tehokas teollisuustuotanto, aktiivinen ja itsenäinen kauppapolitiikka, vakaa ja pitkäjänteinen talouspolitiikka ja terve julkinen talous.
  • Vietnamin talous kehittyy yksinkertaisista tuotteista monimutkaisempiin tuotteisiin ja palveluihin, ja esimerkiksi ohjelmistoalan koulutukseen panostetaan. Vietnam on jo nyt yli 500 000 it-insinöörillään maailman Top-5 -maan joukossa, ja vuosittain valmistuu 50 000 it-insinööriä lisää.
  • Yhdysvallat on Vietnamin suurin vientimaa. Syyskuussa Vietnam nosti USA:n tärkeimpien strategisten kumppaniensa joukkoon presidentti Joe Bidenin vierailtua Hanoissa. Vietnam on ainoa Kaakkois-Aasian maa, jossa ovat vierailleet kaikki viisi viimeisintä USA:n presidenttiä.
  • Vietnamin inflaatio on pysynyt kurissa. Tuorein lukema on 2,9 prosenttia elokuulta.
  • Vietnamin pörssi on edullinen. VN-indeksi treidaa P/E-lukemalla 12,3 vuoden 2023 tulosodotuksilla. Vuodelle 2024 ennakoidulla tuloskasvulla P/E-luku painuu jo alle 10:n.
  • Indeksitavoitteemme Vietnamissa on 2 500 pistettä, mikä voitaisiin saavuttaa vuosien 2025-2026 aikana. Tavoite perustuu tulosennusteiden mukaiseen P/E-tasoon 16. Nyt indeksi on noin 1 200 pisteessä.
  • Suhtaudumme sijoittamiseen hyvin pitkäjänteisesti, ja rahastolla on historiaa jo lähes 25 vuotta. Keskimääräinen vuosituotto on ollut noin 17 prosenttia, kymmenen vuoden tuotto on 147 prosenttia ja YTD-tuotto tätä kirjoitettaessa noin 9 prosenttia.

Muistathan, että päivitämme säännöllisesti rahaston presentaation, josta löytyy lisätietoja Vietnamin lisäksi myös sijoitussalkkumme suurimmista positioista.
PYN Eliten seuraava merkintäpäivä on 29.9.2023. Lisämerkinnät rahastoon hoituvat nykyisin helpoimmin, kun hyödynnät asiakaskohtaista viitenumeroasi. Viitenumeron löydät viimeisimmästä salkkuraportistasi.

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.