PYN Elite nousi tammikuussa 6,8 prosenttia

Vietnamin pörssi aloitti vuoden vahvasti VN-indeksin noustua +3,0 %. PYN Elite +6,8 % ACV:n ja pankkiosakkeiden vetämänä. Kuuden pankkimme tulos Q4:llä +31 % v/v ja koko vuodelta +18 % v/v. Koko VN-indeksin yhtiöiden (poislukien pankit) tulos viime vuodelta -13 % v/v. Vietnamin finanssimarkkina koki shokin, kun Q4-22 paljastui listaamattoman SCB-pankin 20 mrd:n USD:n petosvyyhti. Hallitus on hoitanut SCB:n jälkiselvittelyn hyvin, ja listatuilta pankeilta odotetaan taas vahvaa vuotta 2024. Keskuspankki julkaisi äskettäin hieman harhaanjohtavaa tietoa, että ongelmaluottojen määrä oli Q3-2023 4,92 %. Tästä suurin osa kuitenkin liittyi SCB:n sisäpiirin lainoituksiin, joiden järjestelyt ovat hallituksen käsissä. 15 suurimman pankin järjestämättömien lainojen määrä on hyvin maltillinen: Q3-23 huipussaan 2,34 %, mutta Q4-23 enää 1,91%.

Tammikuun makro: Ulkomaankauppa vauhdittui tammikuussa: vienti +6,7 % k/k ja +42 % v/v; tuonti +0,1 % k/k ja +33 % v/v. Ostopäällikköindeksi kääntyi nousuun ollen 50,3 pisteessä tammikuussa uusien tilausten ja tuotannon kasvun myötä. Toteutuneet suorat teolliset investoinnit +9,6 % v/v, ja rekisteröidyt suorat teolliset investoinnit +40,2 % v/v. Inflaatio hidastui 3,4 prosenttiin v/v joulukuun 2023 3,6 prosentista. Talletuskorot jatkoivat laskuaan lähes historiansa alhaisimmille tasoille.

PYN Eliten kuukauden osake: PNJ

PNJ on Vietnamin johtava korujen valmistaja ja jälleenmyyjä, jolla on yli 50 % markkinaosuus merkkituotteiden segmentissä. Yhtiöllä on laaja valikoima kulta- ja hopeakoruja kaiken ikäisille, sukupuolisille ja tuloluokille. Suurin osa koruista on PNJ:n suunnittelemia ja valmistamia, yhtiö pystyy tuottamaan 4 miljoonaa korua vuosittain. Vuosi 2023 oli vähittäiskaupalle vaikea, mutta PNJ kasvatti markkinaosuuttaan. Sen tulos 2023 kasvoi +9 % v/v ja Q4:llä +35 % v/v. PNJ:n ulkomaalaisomistuksen kiintiö on ollut täynnä sitten 2013. Onnistuimme tekemään blokkikauppoja ja rakentamaan merkittävän position yhtiöstä Q4-23, kun osakkeen arvostus oli valunut alhaiselle tasolle.

 

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.