PYN Elite nousi joulukuussa 1,1 prosenttia

Joulukuussa VN-indeksi -3,9 % ja PYN Elite +1,1 %. Ulkomaiset sijoittajat olivat edelleen ostopuolella, netto-ostot 540 milj. USD, etupäässä kiinnostivat HPG, STB ja VHM. HOSE:n päivävaihdot kasvoivat noin 600 milj. USD:hen. VN-indeksillä oli epävakaa vuosi, indeksi ylitti 1500 pistettä, mutta tippui alle 900 pisteeseen ja oli vuoden lopussa 1007. Erityisesti kiinteistöyhtiöt ja pankkiosakkeet olivat vaisuja, ja indeksi kirjasi koko vuodelta -32,8 %. PYN Elite löi indeksin tuottaen -28,3 %. Vietnamin dong menetti 3,5 % arvostaan suhteessa dollariin vuonna 2022.

Vuoden 2022 makro: Vietnamin bkt kasvoi +8 % vuonna 2022, eniten sitten vuoden 1997. Erityisesti palvelusektorilla kasvu oli vahvaa, + 10 % v/v, kuten myös teollisuustuotannossa ja rakentamisessa, +7,8 %. Edellisvuoteen verrattuna puhelintarvikkeiden tuotanto kasvoi +15,1 %, autojen +14,9 % ja nahkajalkineiden +8,8 %. Toteutuneet ulkomaiset teollisuusinvestoinnit olivat 22,4 mrd USD (+13,5 % v/v). Lego, Foxconn ja Samsung joko käynnistivät tai laajensivat tuotantoaan Vietnamissa. Vienti supistui loppuvuodesta mutta ulkomaankaupan ylijäämä oli 11,2 mrd USD. USA ja Kiina olivat sekä suurimpia vienti- että tuontimaita.

PYN Eliten kuukauden osake: ACV
ACV on Vietnamin suurin lentokenttäoperaattori. Yritys teki huikean paluun koronavuosien jälkeen, ja viime vuonna sen matkustajamäärä nousi 99 miljoonaan. Vuonna 2022 yhtiön liikevaihto lähes kolminkertaistui edellisvuodesta. Kotimaan lentoliikenne on elpynyt täysin ja Kiinan rajoitusten purku kasvattaa kv. liikennettä. ACV arvioi varovaisesti matkustajien määrän kasvavan 116 miljoonaan vuonna 2023. ACV rakentaa parhaillaan uutta lentoasemaa, Long Thanhia, 40 km:n päähän HCMC:stä, ja laajentaa myös useita olemassa olevia lentoasemia lisätäkseen nykyistä kapasiteettia noin 50 miljoonalla matkustajalla vuosittain.

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.