PYN Elite laski 1,8 prosenttia huhtikuussa

— 08.05.2023

VN-indeksi laski 1,5 %. PYN Elite -1,8 %, vuoden alusta +4,5 %. Huhtikuussa julkaistiin poikkeukselliseen tahtiin uudistuksia talouskasvun vauhdittamiseksi. Merkittävin oli asetus, jolla pyritään poistamaan kiinteistöalan juridisia pullonkauloja hankkeiden hyväksymisestä omistusrekisteröinteihin. Keskuspankki antoi kaksi ohjeistusta yrityslainojen takaisinostosta ja velkojen lykkäyksestä sekä laati ohjeistusluonnoksen kiinteistölainojen riskipainojen alentamiseksi pankkien taseissa. Useiden verojen maksuaikoihin ehdotettiin pidennyksiä ja arvonlisäveroon ehdotettiin 2 prosenttiyksikön leikkausta. Useat pörssiyhtiöt raportoivat Q1:ltä tulosten laskusta tai jopa tappioista. Salkkumme 14 keskeistä yhtiötä menestyivät verrokkejaan paremmin. Niiden keskimääräinen tuloskasvu oli 33 % Q1:llä ja koko vuoden ohjeistuksessa tavoitellaan yhä vahvaa tuloskasvua.

Makro: Makrodata tarjosi ristiriitaista tietoa. Teollisuuden ostopäällikköindeksi putosi 47,7 pisteestä 46,7:ään. Sekä viennissä (-17 % v/v) että tuonnissa (-21 % v/v) lasku oli voimakasta, mutta odotustemme mukaista. Maksetut, kuten myös rekisteröidyt suorat ulkomaiset sijoitukset kääntyivät nousuun heikon Q1:n jälkeen, kasvua oli 1,7 % v/v ja 80 % v/v. Vähittäismyynti pysyi vahvana (+11,5 % v/v), tukena sekä tavarakauppa että palvelualan liikevaihto. Kuluttajahinnat laskivat -0,3 % maaliskuusta, ja inflaatio laski 2,8 prosenttiin, mikä antoi keskuspankille tilaa rahapolitiikan keventämiselle. Talletuskorot laskivat, mikä antaa toivoa lainakorkojen mahdollisesta laskusta tulevina vuosineljänneksinä.

PYN Eliten kuukauden osake: VRE

Vietnamin suurin kauppakeskusten omistaja VRE yllätti markkinat 2023 tavoitteillaan. Tähtäimessä on 68–87 prosentin tuloskasvu. Yhtiön ohjeistus oli 26–40 % korkeampi kuin markkinoiden konsensusennuste. Q1:llä VRE:n tulos kasvoi 171 % v/v, jolloin se saavutti 22 % koko vuoden tavoitteesta vieläpä ilman kiinteistöjen myyntien kirjauksia. Tulos oli merkittävä, sillä monilla vähittäiskauppaan sidoksissa olevilla yhtiöillä tulokset romahtivat. Vaikka yhtiö tavoittelee huipputulosta 2023, johto uskoo 20–30 %:n tuloskasvuun myös 2024–2025 korkeampien käyttöasteiden, vuokrien nousun ja uusien kohteiden ansiosta.

 

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.

PYN Eliten kuukausikatsaus.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.