PYN Elite laski 10,5 % lokakuussa

— 08.11.2022

Lokakuussa Vietnamin osakemarkkinoita kuritti sekä kiinteistöyhtiö VTP:n hallituksen puheenjohtajan pidätys laittomaksi osoittautuneen, miljardien USD:n arvoisen yritysten joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskun takia, että SCB-pankin osallistuminen rikkomuksiin. Pörssi romahti, vaikka sekä VTP että SCB ovat listaamattomia yhtiöitä. VN-indeksi laski kuukaudessa -9,2 % (-31,4 % YTD) ja PYN Elite -10,5 % (-36,1 % YTD). PYN Eliten osuuden arvoon vaikutti myös dong (-8 % YTD). Vietnamin yritysvelkakirjamarkkina saatiin jäihin, ja hallinnon pitää palauttaa sijoittajien luottamus. Markkinasentimenttiä paransivat hetkellisesti pankkien hyvät Q3-tulokset, mutta ongelmiin ajautuneiden kiinteistöyhtiöiden omistusten pakkomyynnit vaikuttavat pankkeihin ja koko kiinteistösektoriin, vaikka listatuilla pankeilla ei ole VTP:n liikkeelle laskemia velkakirjoja tai lainoja.

Lokakuun makro: Syyskuun koronnoston jälkeen Vietnamin keskuspankki SBV nosti lokakuussa ohjauskorkoa vielä yhdellä prosenttiyksiköllä ja heikensi dongin vaihtoputkea kahdella prosentilla suhteessa dollariin. SBV:n tavoitteena oli heikentää ulkoista painetta dongia kohtaan eikä hillitä inflaatiota, joka oli lokakuussa vain 4,3 %. Vietnamin talous on hyvässä kunnossa: vähittäiskauppa kasvoi 17,1 % v/v, teollisuustuotanto +6,3 % v/v ja toteutuneet ulkomaiset sijoitukset +8,1 % v/v. Kauppataseen ylijäämä YTD oli 9,4 miljardia USD, kun 2021 lokakuussa luku oli 0,6 miljardia USD alijäämäinen. Odotamme Vietnamin viennin heikentyvän, kun kysyntä EU-maista ja USA:sta hiipuu.

PYN Eliten kuukauden osake: VRE
VRE:n tulos kasvoi 63 % vuoden yhdeksältä ensimmäiseltä kuukaudelta. VRE:n ei enää tarvitse tukea asiakkaitaan vuokranalennuksilla, kuten 2021 koronarajoitusten aikana. Kävijämäärä kasvoi Q3:n aikana 8 %, nousu jatkui jo neljättä vuosineljännestä. Tilojen käyttöaste oli 84 % (82,5 % Q2). Isot brändit nopeuttivat laajentumissuunnitelmiaan kauppakeskuksissa, ja kiihtynyt kysyntä nosti ydinkeskustoissa vuokria kaksinumeroisesti verrattuna aikaan ennen koronaa. VRE avasi menestyksellisesti 3 uutta kauppakeskusta vuoden ensimmäisellä puoliskolla, ja suunnitelmissa on kuusi uutta ensi vuodelle, jolloin vuokrattavan tilan määrä kasvaisi 10 % 1,9 miljoonaan neliömetriin

PYN Eliten kuukausikatsaus.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.