Maaliskuu 2020

— 07.04.2020

Maaliskuu oli täystyrmäys: öljyn hinta romahti, osakemarkkinat valtasi paniikki ja pakkomyynnit veivät markkinoita ennennäkemättömällä volatiliteetilla, keskuspankit ryhtyivät aikailematta tukitoimenpiteisiin. S&P 500 laski vuoden alusta -20 % ja maaliskuussa -13 %. Japanin, Korean ja Hong Kongin indeksit laskivat vastaavasti. VN-indeksi laski voimakkaasti -31 % vuoden alusta ja maaliskuussa -25 %. PYN Elitellä meni hiukan paremmin, laskua -29 % vuoden alusta. VN-indeksi koki historiansa suurimman ulkomaisen sijoitusvirran ulospäin, 340 miljoonaa dollaria. Pörssivaihto pysyi pirteänä, 230 miljoonaa dollaria per päivä. Maaliskuussa 47 pörssiyhtiötä suunnittelee omien osakkeiden takaisinostoa tai sisäpiiriläiset ovat kasvattamassa omistusosuuksiaan – jopa 220 miljoonan dollarin arvosta.

Vietnam on käsitellyt COVID-19:ää poikkeuksellisella taidolla. Muissa ASEAN-maissa, Thaimaassa, Malesiassa, Indonesiassa ja Filippiineillä, tartunnan saaneiden kokonaismäärä ylitti 2 000 – Vietnamissa luku on 240.

Pankkiosakkeet joutuivat myyntipaineeseen hitaamman kasvunäkymän sekä kasvavien ongelmaluottohuolien takia. NPL-huolenaiheet ovat liioiteltuja. Viime vuosina Vietnamin keskuspankki on valvonut tiukasti luottojen kasvukiintiötä ja on puuttunut aktiivisesti pankkien alttiuteen korkean riskin aloilla (kiinteistömarkkina ja kuluttajaluotot). Korkean riskin lainanottajat (ts. BOT-hankkeen sijoittajat) eivät ole pystyneet saamaan luottoa helposti. Vietnamilaiset yritykset ovat vähävelkaisia ja vahvoja taseiltaan. VN-isoimmat 50 yritysten nettovelkaantumisaste on 32%, mikä on selvästi alle Yhdysvaltojen ja Euroopan vastaavien. Pienemmät yritykset eivät ole pystyneet saamaan suuria lainoja ilman hyvää vakuutta. Yhdysvaltain taloutta uhkaava maksukyvyttömyysaalto ei pääse uhkaamaan vastaavasti Vietnamin pankkeja. Vietnamin pääomamarkkinat ovat vain osittain avattu kansainvälisille sijoittajille, joten vain muutamat vietnamilaiset pörssiyhtiöt ovat tähän mennessä pystyneet laskemaan liikkeeseen USD-joukkovelkakirjalainoja, mikä sinällään myös rajaa ulkoisten shokkien riskivaikutusta.

PYN Eliten keskeiset salkkuyhtiöt voivat selviytyä hyvin korkeampien lainakustannusten ja heikomman vientikysynnän olosuhteissa. Yritystemme nettovelkaantumisaste suhteessa omiin pääomiin on keskimäärin 27 %, ja yli puolella yrityksistä on postiviinen nettokassavirta. Lähes kaikki yritykset palvelevat kotimaista kysyntää paitsi FPT, jolla on 13 % tuotot IT-palveluiden myynnistä Yhdysvaltalaisille ja Eurooppalaisille IT- ulkoistus asiakkaille.

MAKRO: Ostopäällikköindeksi laski 41,9:ään, ensimmäisen kvartaalin bruttokansantuote hidastui 3,8 prosenttiin, ensimmäisen kvartaalin vienti nousi kaksi prosenttia vuotta aiemmasta, Vuoden 2020 BKT-konsensusennuste ennakoi nyt 3–5 prosentin kasvua. Valuuttavarannot nousivat 85 miljardiin dollariin. Vietnamin keskuspankki leikkasi ohjauskorkoa yhdellä prosentilla. Samalla hyväksyttiin yhdeksän miljardiin dollarin (3,4 % BKT) veropaketti, joka sisälsi suorat käteisavustukset, korottomat lainat, viivästetyn veronmaksun sekä sosiaaliturvan.

PYN Elite Rahastokatsaus_maaliskuu_2020_FI.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.