VN-INDEKSI HAKEE POHJIAAN: KAHDESSA VUODESSA -43 %

Vuosien 2008-2009 finanssikriisin aikaan USA:n pörssit tippuivat 57 % huipuistaan. 1929 pörssiromahduksessa tiputus oli myös noin 50 %, mutta sitä seurasi kolmisen vuotta kestänyt pankkien luhistuminen, joka johti kokonaisromahduksen määräksi -90 % eli 100 dollarista katosi 90 dollaria. Pörssiromahdukset ovat toki olennainen osa sijoituselämää ja ne sopivasti tasaavat pidemmän aikavälin osaketuotot realistisiin määreisiin. Vuoden 1929 romahdus oli oikeutettu, mutta vuosien 1930-1932 tapahtumat olisivat olleet vältettävissä valtion ja keskuspankin toimilla. Ymmärrys tarvittavista toimenpiteistä on kuitenkin lisääntynyt vasta myöhemmin.

Nyt käsillä oleva pörssiromahdus on seurausta aiempien vuosien tuottokehityksestä, joka nyt covid-19-viruksen takia purkautuu hyvin aggressiivisella tavalla. Tosin USA:n pörssi on laskenut vasta 27 % helmikuun huippulukemastaan. Kun tarkastellaan tarkemmin asiaa Vietnamin osalta, niin pörssihuipusta huhtikuulta 2018 VN-indeksi on laskenut jo 43 %. Saman lähes parin vuoden ajanjakson aikana USA:n S&P-osakeindeksi on puolestaan tipahtanut vain 5,3 %.

Vuodet 2008/2009 olimme Thaimaan markkinoilla ja Thaimaan SET-indeksi laski tuolloin yhteensä 58 %. Tuon kriisin loppuvaiheessa USA:n pörssit jatkoivat omaan lopulliseen pohjaansa laskien viiden viimeisen kuukauden ajan vielä 30 % lisää. Samaan aikaan Thaimaan SET-indeksi kehittyi jo vaakasuoraan, eikä siis enää seurannut kurssilaskussa mukana käynnissä olleista vahvasti heikkenevistä vientimarkkinoista huolimatta.

Vietnamin osakkeet ovat jo nyt aivan poskettoman halpoja tuon kahden vuoden 43 % laskun johdosta. USA:n osakkeilla on vielä lisää laskuvaraa, vaikka valtio ja keskuspankki toimivat nykyään erittäin nopein ja isoin liikkein helpottaessaan markkinoiden paineita. Aasia tulee nousemaan tästä taantumasta ensimmäisenä ja Aasian omat kotimarkkinat ovat jo merkittävä lähivuosien talouskasvua pönkittävä voima. En osaa arvioida tuleeko Vietnamin indeksi päätymään nykyiseltä 690 tasoltaan vielä 10-15 % alemmas, mutta näillä markkinoilla on nyt hyvä toimia ja tehdä osakesiirtoja.

Olemme hiljattain siirtyneet valuuttasuojauksessamme vain 50 % suojaustasoon EUR/USD suhteen. Tällä toimenpiteellä varaudumme lisääntyviin häiriöihin dollaripohjaisilla velkamarkkinoilla, mutta olemme valmiita muuttamaan suojaustamme tilanteen kehittyessä. Toimenpide alentaa myös suojaussopimuksia varten varatun käteisen tarvetta salkussa ja vähentää näin tarvetta myydä osakkeita näillä indeksitasoilla käteisvakuuksien ylläpitoa varten. Samalla se siten mahdollistaa korkeamman sijoitusasteen osakkeissa.

Olen kerännyt itse käteisvaroja kasaan ja aion merkitä rahastoa 31.3. merkinnässä.