Helmikuu 2020

— 03.03.2020

Helmikuussa maailman osakemarkkinoilla oli levotonta, kun Koreassa, Italiassa ja muilla alueilla on ilmoitettu uusista koronavirustartunnoista. VN-indeksi laski 5,8% johtuen VIC:stä (-8,2%), SAB:sta (-22,2%) ja BID: stä (-11,7%), kun taas PYN Eliten NAV lipsui 2,8% CII:n (-12,2%), VEA: n (-9,1%) ja MWG:n (-3,9%) vaikutuksesta.

Huonojen uutisten keskellä Vietnam on kuitenkin onnistunut hillitsemään viruksen leviämisen. Tähän mennessä vain 16 ihmistä on saanut tartunnan, ja kaikki ovat toipuneet, mikä ei ole huono suoritus maalle, jolla on raja Kiinan kanssa. Vietnamin hallituksen toimenpiteet ovat olleet erittäin voimakkaita viruksen leviämisen rajoittamiseksi. Kaikki koulut ovat olleet suljettuina helmikuun alusta, ja Ho Chi Minhin Cityn ja Hanoin opiskelijat palaavat kouluun aikaisintaan 9. maaliskuuta, kun taas muiden maakuntien opiskelijat palasivat kouluun 2. maaliskuuta.

Suurimmat rajanylityspaikat suljettiin tammikuun lopussa, ja ne avautuivat uudelleen 20. helmikuuta rajan ylittäneiden tiukalla terveysvalvonnalla. Vietnamin hallitus lopetti myös tilapäisesti eteläkorealaisten viisumivapauden johtuen viruksen äskettäisestä puhkeamisesta Etelä-Koreassa. Henkilöt, jotka ovat olleet Etelä-Koreassa viimeisten 14 vuorokauden aikana saapumisestaan Vietnamiin, asetetaan karanteeniin. Näiden toimien ansiosta Yhdysvaltojen tautikeskus CDC poisti 27. helmikuuta Vietnamin maalistaltaan maista, joissa on riski koronaviruksen leviämiselle, mikä on erittäin hyvä signaali.

Lentoyhtiöillä sekä matkailuun ja öljyyn liittyvillä yrityksillä helmikuu oli hyvin vaikea kuukausi Vietnamissa, mutta maataloustuotteiden vienti oli tilanne huomioiden vielä kohtuullista. Vuoden 2020 kahden ensimmäisen kuukauden aikana tärkeimpien maataloustuotteiden vienti oli 2,5 mrd. USD, laskua 4,3 % vuotta aiemmasta, kalastus- ja vesiviljelytuotteiden vienti laski 15,9 % (932 milj. USD:iin) ja karja- ja siipikarjatuotteiden vienti laski 9,6 % viime vuodesta (74 milj. USD:iin).

Vietnamin ostopäällikköindeksi laski helmikuussa 50,6 -tasosta tasolle 49, kun uudet tilaukset laskivat ja kiinalaisten osien riittämätön tarjonta nosti tuotantokustannuksia. Tehdasteollisuus odottaa kuitenkin tuotannon paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana.

Olemme onnistuneet hyödyntämään heikkoja osakemarkkinoita ja tehneet salkussa joitain mielenkiintoisia siirtoja eniten laskeneisiin laatuosakkeisiin.

PYN-Elite-Rahastokatsaus_helmi-2020-1.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.