Marraskuu 2018

— 08.12.2018

Marraskuun loppuun mennessä VN-indeksi on laskenut 23 % huhtikuun huipusta, ja PYN Eliten arvo on laskenut 16 %. Pankkisektori on kärsinyt 35 % takapakin. Voimakkaan laskun pääsyy on ollut keskuspankin luotonannon kasvun rajoitustoimet kuluvalle vuodelle.

Vierailin äskettäin yli kymmenessä vietnamilaisessa pankissa ja kulutusluottoyhtiöissä. Aiempien talouden rajoitustoimien jälkeen inflaatio maltillistui marraskuussa, ja keskuspankki myönsi loppuvuodeksi ylimääräisen 1-6 % luotonannon lisäkiintiön monille pankeille. Jokaisen pankin pääoman vahvuus, luototuksen määrä ja fuusiohistoria tutkittiin. Valtio-omisteisille ja heikoille pankeille ei lisäkiintiötä myönnetty. Useimmat pankit pitävät makrotalouden tilannetta suotuisana; pankit ovat optimistisia lähivuosien palkkiotuottonäkymistään, ja odotettavissa 2019 vuotuinen kasvu tasolla 20-40 %. Pankit ovat aikataulussa Basel II -edellytysten, ja muiden Vietnamin keskuspankin vaatimusten täyttämisessä.

Kulutusluotot: heikohkon 2018 vuoden jälkeen yhtiöt arvioivat toimialan kasvun elpyvän 20-25 % kasvuun 2019. Vaikka jotkin yhtiöt joutuivat vaikeuksiin agressiivisilla riskipitoisilla käteislainoituksillaan, riski on pidetty vain tuotetasolla. HD-pankilla on vahva markkina-asema turvallisessa perinteisessä kuluttajarahoituksessa (kulutusluottoja elektroniikka- ja moottoripyörähankintoihin). Johtavat analyytikot arvioivat HD Saisonin liiketoimintamallin ylivoimaiseksi kilpailijoihinsa verrattuna. TP-pankilla on vahva ja vakaa asema autorahoituksessa.

Vinaconex – VCG – tavoitti marraskuussa yhden merkkipaalun: pitkään odotettu valtion osuuden myynti yhtiöstä onnistui erinomaisesti. Valtio myi koko 58 % osuutensa huutokaupassa hintaan 28 900 VND/osake (56 % markkinahintaa korkeampi). Kaikki ostajat ovat jo maksaneet ostonsa. Viettel myi 21 % osuutensa VCG:sta 21 300 VND/osake. Huutokauppa kiinnitti laajasti median huomion yhtiön piileviin tase-eriin ja kasvupotentiaaliin. PYN Elitellä on 7,5 % osuus VCG-yhtiöstä ja olemme ainoa merkittävä ulkomaalainen omistaja VCG:ssä tällä hetkellä, mikä on herättänyt paikallisten sijoittajien huomion.

Vietnamin makrotalouden marraskuun lukemia: ostopäällikköindeksi 56,5 indikoi voimakasta kasvua, vähittäiskaupan myynti kasvoi 12,2 %, teollisuustuotantoindeksi nousi 10,1 %, ja ulkomaalaisten turistien määrä kasvoi 21,3 %. Vietnamin pääministeri arvioi koko vuoden BKT:n kasvuksi kirjautuvan 7 %, joka ylittää 6,8 % -tavoitteen.

PYN_Elite_Rahastokatsaus_11_2018.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.