Hyvä uudistus, mutta epävarmuus vielä läsnä

— 07.03.2023

Epävarmuus pörssissä on jatkunut, mutta nyt Vietnamin hallitus on vihdoin parantanut viime syksyn ohjeistustaan velkakirjamarkkinoilla. Tästä lähtien laina-aikojen ehtoja voidaan sopimalla muuttaa enintään kaksi vuotta pidemmiksi. Lainoja voidaan myös konvertoida muihin omaisuusluokkiin. Muutoksia vaativia lainoja on arviolta noin 17 miljardin USD:n arvosta, mikä ei ole valtava summa, jos sitä vertaa esimerkiksi pankkien antolainauskantaan (550 mrd USD). Velkakirjamarkkinalla on jo tapahtunut uudelleenjärjestelyjä, ja ne jatkuvat vuoden 2023 ajan.

Yritysvelkakirjojen haltijat ovat pääasiallisesti yksittäisiä vähittäissijoittajia. Sääntöjen mukaan pankit eivät edelleenkään voi ostaa velkakirjoja markkinoilta. Tämä rajaa pankkien riskejä tässä tilanteessa, mutta myös estää niitä hyödyntämästä syntyviä aliarvostuksia, kun velkakirjamarkkinan likviditeetti on kuivunut.

Vietnamin keskuspankilla on selvästikin agendallaan kolme asiaa: 1) Uusien velkakirjojen tarjonta uusien pelisääntöjen puitteissa on saatava jälleen käyntiin. 2) Pankkien talletuskorot laskuun, sillä ne ohjaavat yleistä laina-antoa. Korot ovatkin olleet laskussa joulukuun piikistä 2022 lähtien (joulukuu 9,5 %, nyt 8.5-8,7 %). 3) Pankeille mahdollisuus ostaa velkakirjoja, mikä lisää velkakirjamarkkinan likviditeettiä.

 

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.