Turpiin tulee, mutta pidetään päät pystyssä

PYN Eliten osuuden arvo laski nopeasti viime keväänä. Tuolloin merkittävimpänä syynä tuntui olevan Vietnamin pörssiin kohdistuneet kurinpitopalautustoimet, kun markkinan tunnetuin omilla säännöillä pelannut liikemiesmiljardööri pidätettiin. Näytti siltä, että Vietnam laski nimenomaan näiden syitten takia, sillä samaan aikaan muut Kaakkois-Aasian markkinat pysyivät vakaina.

Nopean laskun innoittamana päädyin itse tekemään isohkon merkinnän rahastoon 31.05.2022. Sen jälkeen Vietnamin pörssin lasku on jatkunut, ja nyt tuo lisämerkintäni on jo noin -15 prosenttia tappiolla. Tällä hetkellä kasvanut epävarmuus markkinoilla liittyy Euroopan ja USA:n näkymiin. Vertailun vuoksi, edellisen merkittävän USA-lähtöisen finanssikriisin aikaan 2008-2009 päädyin ottamaan pankkilainan ja tekemään suhteellisen ison merkinnän 30.09.2008. Seuraavien kuukausien aikana osuuden arvo valahti ikävästi -30 prosenttia alemmaksi. Tuon kriisin aikaan PYN Elite oli vielä kiinni thaimaalaisissa ja kiinalaisissa osakkeissa. Salkussa oli myös olennaisesti pienempiä yhtiöitä kuin nykyään.

Vuoden 2008-2009 kriisin aikaan globaalin ulkomaankaupan hyytyminen iski Aasian teollistuviin vientimaihin eniten vuoden 2009 aikana, mutta Aasian pörssit ottivat pohjat jo sitä edeltävänä vuonna, joulukuussa 2008. Lopulta tuon lisämerkintäni arvo PYN Elitessä tuplaantui hankintahintaan nähden kahdessa vuodessa, vaikka tein merkinnän liian aikaisin, 30 prosenttia PYN Eliten pohja-arvoa korkeammalla tasolla.

Nyt PYN Eliten salkku koostuu laadukkaista vietnamilaisista osakkeista. Vietnamilaiset osakkeet ovat jo  halventuneet liikaa, mutta ne voivat toki halventua edelleen heikon kansainvälisen sentimentin myötä, kun osakkeiden arvostukset johtavilla pörssimarkkinoilla pyrkivät sopeutumaan nopeassa tahdissa nouseviin korkoihin ja taantuman myötä tuleviin tuloskasvun leikkauksiin.

Käynnissä oleva heikko markkinatilanne on nyt vain kärsittävä. On luotettava siihen, että salkku on kunnossa, osakkeet on ostettu edullisilla arvostuksilla, ja Vietnamin hyvä talous ja tuloskasvu tuovat vietnamilaiset osakkeet nopeasti ylös, kun turbulenssi hellittää. PYN Eliten koko toiminta-ajan datasta käy ilmi, että vahvasti kehittyvät taloudet, joiden pörssit eivät ole ylihinnoiteltuja mutta laskevat yleisen pörssisuhdanteen takia, pystyvät nousemaan pikaisesti uusiin korkeuksiin hyvän tuloskasvun johdattamina. S&P500-indeksillä meni vuoden 2000 teknokuplasta toipumiseen kuusi vuotta. Samoin S&P500:lla vei kuusi vuotta, ennen kuin se pääsi vuoden 2008 finanssikriisiä edeltäneille huipputasoille. Molemmissa tapauksissa meni siis kuusi vuotta ennen kuin päästiin edes sivuamaan vanhoja ennätyksiä.

PYN Eliten osuuden arvo laski molempien kyseisten kriisien mukana. PYN Elite kuitenkin ohitti kriisejä edeltäneet huippuarvot jo kahdessa vuodessa, sillä rahastolla oli allaan kehittyvä maa, jonka pörssi romahti valmiiksi kohtuuhintaisista arvostuksista hyvin alhaisiin arvostuksiin. Tämän jälkeen PYN Elite jatkoi vanhoilta ennätystasoilta reippaasti ylöspäin.

Pidetään päät pystyssä, vaikka nyt tulee kunnolla turpiin.

 

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoesitteeseen, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.