Hyviä ja hyvin huonoja uutisia

— 12.10.2022

TPB on ensimmäisiä Q3/2022 tulosjulkistajiamme. Pankki jatkaa vahvoja näyttöjään. Q3:n tulos kasvoi +54 % v/v, koska alla oli koronavuoden heikko tuloskasvu. Tärkeämpi lukema onkin vuoden 2022 yhdeksän kuukauden tuloskasvu: +35 %. TPB:n ongelmaluotot ovat alle prosentin verran koko lainakannasta, ja pankki on juuri vahvistanut, ettei se ole rahoittanut ongelmiin joutunutta kiinteistöyhtiö VTP:tä.

Hyvin huonot uutiset liittyvät Vietnamin pörssiin. Sijoittajat ovat olleet viime päivinä paniikissa, ja PYN Eliten osuuden arvo on ollut rajussa pudotuksessa. Vietnamin johto on jatkanut kurinpitotoimiaan finanssimarkkinoilla väärin pelisäännöin toimivia kohtaan, ja nyt erityistarkkailussa ovat olleet kiinteistöyhtiöiden velkakirjamarkkinat. Velkakirjoja on markkinoitu vastoin sääntöjä vähittäissijoittajille. Perjantaina pidätettiin tunnettu kiinteistöalan moguli, pörssilistaamattoman VTP-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mrs. Truong My Lan.

Vietnamin keskuspankki SBV on ilmoittanut pyrkivänsä saamaan muun muassa VTP- kiinteistöyhtiön lanseeraamiin velkakirjoihin väärin perustein sijoittaneille rahat takaisin. Kiinteistöyhtiö VTP:n pääomistajat omistavat myös pörssilistaamatonta SCB-pankkia, ja näin VTP:n väärinkäytökset läikkyivät pankkiin asti. Kohun seurauksena SCB:n tallettajat huolestuivat säästöistään, mikä johti myös pörssilistattujen pankkien osakkeiden rajuun pudotukseen.

Pörssimarkkinaa ei nyt tunnu pitelevän vakaana mikään, ja rajut kurssiliikkeet pitää vain kestää. Vietnamin taloustilanne on edelleen vahva, vaikka korkojen asteittainen nousu hillitseekin kasvua jonkin verran. Vietnamin talouden peruskunnon takia PYN Eliten salkun sijoituksista ei tarvitse olla huolissaan, vaikka meininki pörssissä juuri nyt näyttää hyvin pahalta.

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoesitteeseen, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.