PYN Elite laski 13,2 prosenttia syyskuussa

— 08.10.2022

Syyskuu oli heikko pörssin blue chips -osakkeille, ja ne veivät VN-indeksin miinukselle 11,6 %. VN-30 -indeksi (mukana pörssin 30 markkina-arvoltaan suurinta yhtiötä) laski 11,5 %. Päivittäinen osakevaihto supistui 14,2 prosenttia verrattuna elokuuhun ja oli noin 566 milj USD. PYN Elite laski -13,2 %. Syyskuu oli ylipäätään heikko osakemarkkinoille: S&P 500 -9,3 %, Dow Jones -8,8 % ja MSCI Asia (ex Japan) -10,6 %. Vietnamin keskuspankki (SBV) myötäili USA:n Fedin kovaa linjaa ja nosti ohjauskoron neljästä prosentista viiteen. SBV myös heikensi dongin keskuspankkikurssia 1,2 prosentilla dollariin nähden.

Makro: Vietnamin bkt kasvoi kolmannella neljänneksellä 13,7 % v/v, teollisuuden ja rakentamisen osuuden ollessa +13 % ja palveluiden +18,9 %. Palvelusektorilla kasvu oli suurinta ruoka- ja majoitussektorilla (+172 %), tukku- ja vähittäismyynnissä (+21 %), ja logistiikkapalveluissa (+28,8 %).

Kauppataseen ylijäämä yhdeksältä kuukaudelta oli 6,5 miljardia USD. Vietnamin suurin vientikohde oli edelleen Yhdysvallat, jonka jälkeen tulivat Kiina ja EU.

Inflaatio oli alkuvuonna vain 2,7 % v/v. Lukua selitti polttoaineen hinnan lasku.

PYN Eliten kuukauden osake: VEA

VEA sai alkunsa valtion omistamana maatalouskoneiden valmistajana. Sittemmin VEA on siirtynyt autoteollisuuteen, ja operoi 13 tytäryhtiön ja 8 osakkuusyhtiön kautta. VEA omistaa 30 % Hondan, 25 % Fordin ja 20 % Toyotan Vietnamin yhteisyrityksistä, jotka maksavat VEA:lle osinkoja tuhansia miljardeja dongeja vuosittain nopeasti kasvavan automyynnin ja Hondan johtavan skootterimarkkina-aseman ansiosta. Tänä vuonna VEA aikoo maksaa n. 4 500 dongin osingon osakkeelta osinkotuoton ollessa noin 10 %.

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoesitteeseen, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.

PYN Elite -kuukausikatsaus.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.