Takapakkia koronasta

— 26.07.2021

Koronaepidemian neljäs aalto koettelee Vietnamia kovakouraisesti. Huhtikuusta nousuun lähteneet tartuntaluvut ovat kiihdyttäneet nousuaan, ja päivittäiset tartuntamäärät ovat olleet viime päivinä yli 5000.  Pörssi ei aiemmin reagoinut nouseviin tartuntalukemiin, mutta heinäkuun aikana hallituksen määräämät sulkutoimet ovat saaneet paikalliset sijoittajat kotiuttamaan alkuvuoden voittojaan osakkeista. VN-indeksi on heinäkuun alun pistelukemasta 1420 laskenut nopeasti 1250 pisteen tasolle, ja takapakkia on kertynyt 12 %.

Jyrkimmät sulkutoimet kohdistuvat erityisesti Ho Chi Minh Cityyn ja sen ympärillä oleviin maakuntiin, mutta myös Hanoissa on määrätty ravintolat ja useat palvelubisnekset sulkemaan oviaan. Lisäksi tautiesiintymiä on yksittäisillä teollisuusalueilla.  Vahvimmat Ho Chi Minh Cityn sulkutoimet tulivat voimaan 9. heinäkuuta, ja voidaan olettaa tartuntojen nousun taittuvan elokuun aikana.  Vietnamin rokotustilanne on edelleen huono, mutta viime viikkojen toimilla on sekä rokotusvalmiutta ja rokotteiden saatavuutta tehostettu. Rokotuksen saaneita on nyt noin 5 milj. ihmistä, joka vastaa noin 5 % kokonaisväestöstä, mutta tuplarokotuksen saaneita on vasta alle 1 %. Vietnamin hallitus on kertonut valmiudestaan jopa miljoonan rokotuksen päivätahtiin, suunnitelmien onnistuessa päästäisiin vuoden loppuun mennessä jopa 60–70 % rokotusasteeseen.

Nyt tehdyt voimakkaat sulkutoimet hidastavat talouskasvua kolmannen vuosineljänneksen aikana. Tämän vuoden pörssiyhtiöiden tuloskasvu-ennusteita joudutaan korjaamaan jonkin verran maltillisemmiksi, vaikka edelleen vuodelle 2021 on odotettavissa 30–40 % tuloskasvu. VN-indeksi treidaa nyt P/E lukemilla: 2021(E) 14,5, 2022(E) 12,0 ja 2023(E) 9,8.

Pyn Eliten salkun osakkeet ovat myös saaneet kylmää kyytiä. Salkun kohdistukset ovat juuri kotimarkkinan yrityksissä, joihin sulkutoimet vaikuttavat eli koettu osuuden arvon notkahdus on täten hyvinkin sidoksissa heikentyneen tilanteen kanssa. Uskomme Vietnamin hallinnon saavan kuitenkin sekä tartunta- että rokotustilanteen kuntoon kohtuuajassa. Sen myötä talouskasvu syksyllä pääsee taas kiihtymään, ja pörssi jatkamaan hyvässä vauhdissa ollutta nousutrendiään. Mielestämme juuri näillä Vietnamin kotimarkkinan kysynnästä elävien yhtiöiden osakkeilla on 6–12 kk tähtäyksellä suurin nousuvara, vaikka lähiviikot voivat edelleen olla hankalia.

Lunastusilmoitus heinäkuun lunastuspäivälle piti jättää kesäkuun aikana. Koska pörssin notkahdus on ajoittunut juuri tähän heinäkuun lunastusten jätön jälkeiseen aikaan, niin on hyvä tiedostaa, että Rahastoyhtiön johdolla on mahdollisuus hyväksyä lunastusten perumispyyntöjä. Kehotankin lunastajia harkitsemaan, josko kannattaisi käyttää tätä perumispyyntömahdollisuutta pörssin äkillisen takapakkitilanteen johdosta. Lisätietoja lunastuksen perumisesta saa soittamalla numeroon (09) 270 70400.

Aion itse merkitä Pyn Eliten rahasto-osuuksia lisää tässä heinäkuun lopun merkinnässä!

 

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Kirjoituksessa esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.