Rajoitusten päättyessä patoutunut kulutuskysyntä saattaa yllättää

Vuoden 2021 talouden kulkuun vaikuttaa edelleen koronakriisi, mutta on oletettavaa, että vuoden aikana nähdään yleismaailmallisesti vahvoja kasvulukemia, sillä viime vuoden vertailuluvut ovat heikot. Vietnamin viennin kasvusta on saatu epävirallisia ennakkotietoja vuoden ensimmäisten kuuden viikon ajalta, ja ne antoivat viitteitä erittäin vahvasta talouskasvusta vuodelle 2021. Vietnamin viennin arvo oli 38,57 miljardia USD, missä oli kasvua 36 prosenttia viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Vahvinta kasvu oli viennissä Kiinaan.

Hyvästä alkuvuodesta kertoi myös uutinen, jossa IMAX-elokuvateatteriyhtiön johtaja kertoi Kiinan uudenvuoden sesongin leffatulojen nousseen 43 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Olisiko niin, että kaikkien koronakriisin takia rajoitettujen bisnesten kasvu tulee jopa yllättämään, kun ihmiset pääsevät pitkän tauon jälkeen kuluttamaan, matkustamaan, ravintoloihin sekä urheilu- että viihdetapahtumiin.

Vietnamin pörssin päivittäiset kaupankäyntimäärät ovat pysyneet hyvin korkeina jo useamman kuukauden. Loppusyksyn ja alkuvuoden pörssinousun ja kaupankäynnin vilkastumisen taustalla olivat vietnamilaiset sijoittajat. Vielä tammikuussa ulkomaisille sijoittajille kirjattiin nettomyyntejä 74 miljoonaa USD. Helmikuussa sijoitusvirta on kuitenkin kääntynyt: ulkomaiset ovat olleet netto-ostajina 62 miljoonan USD:n arvosta eli kumulatiivisesti rahavirta on vuodelle 2021 yhä miinuksella, mutta lähikuukausien aikana tilanne voi muuttua täysin, jos ulkomaisten sijoittajien ostot jatkuvat, kuten oletamme tapahtuvan.

Uskomme myös huhtikuun puolivälissa julkistettavien vietnamilaisten pörssiyhtiöiden ensimmäisen kvartaalin tulostietojen antavan monille toimialoille hyviä merkkejä vuoden 2021 vahvasta tuloskasvusta.