Vietnamin vienti kasvanut koronavuodesta huolimatta

Vietnamin vienti on saanut uutta puhtia taakseen, vaikka sitä ovat koetelleet koronavuoden haasteet. Maan tullitilastot osoittavat viennin kasvaneen neljä prosenttia vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana. Vahvimmin ovat vetäneet elektroniikka-alan tuotteiden, huonekalujen ja koneiden sekä varaosien vienti.

Lokakuun ennakoivat vientitilastot indikoivat kasvun vain kiihtyneen entisestään.

Vietnamin vahva kilpailukyky on erinomainen uutinen. Sen myötä maan valuuttavarannot jatkavat kasvuaan selkeästi ylijäämäisen vaihtotaseen ansiosta.

Asialla on kuitenkin myös käänteinen puolensa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto ryhtyi lokakuussa tutkimaan Yhdysvaltain ja Vietnamin kaupan epätasapainoa. Kysymys kuuluu, onko Vietnam syyllistynyt valuuttansa manipulointiin pitämällä dongin arvoa liian alhaalla suhteessa muihin päävaluuttoihin.

Emme usko tutkimuksen johtavan vakavaan välirikkoon, koska USA:lla on vahvat poliittiset motiivit pysyä hyvissä väleissä Kiinan rajanaapurin Vietnamin kanssa.

Ja jos Vietnam joutuisi pakon edessä revalvoimaan valuuttansa arvoa, sillä olisi välitön myönteinen vaikutus PYN Eliten sijoitussalkkuun valuuttakurssin kautta, vaikka se samalla hieman heikentäisikin Vietnamin viennin kilpailukykyä.