Kuukausi koronaa

— 19.02.2020

Korona-virus on tuonut Vietnamin indeksin kuukaudessa 990-tasolta tasolle 920, heikoimpina pörssipäivinä käväistiin pikaisesti alle 900-tason. Vuoden ensimmäiset 3 viikkoa olivat hyvin lupaavia. Indeksi kehittyi myönteisesti hyvien tulosuutisten myötä ja oli valmis lähtemään voimakkaaseenkin nousuun vuodelle 2020 mm. pankkisektorin ansiosta, minne olemme syksyllä lisänneet panoksiamme.

Viranomaiset ovat kyenneet voimakkain toimin estämään viruksen hallitsemattoman leviämisen maailmalle. Mm. Vietnamissa on todettu vain 16 tartuntaa ja todetuista tapauksista 11 on jo tervehtynyt. Lähikuukausien kehitystä on edelleen vaikea arvioida,  mutta ainakin tehdyt toimenpiteet ovat osoittautuneet tehokkaiksi.

Viranomaisten vahvat toimenpiteet johtanevat etenkin Kiinan talouden merkittävään hidastumiseen vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Tuotantolaitosten lamaantumisen myötä tullaan näkemään merkittäviä negatiivisia vaikutuksia muuallakin. Vietnamissa tehtaat ja toimistot ovat pysyneet auki normaalisti, mutta koulut on pidetty kiinni TET-lomien jälkeen. Vietnamin Kiinan rajan sulkeminen on johtanut tietyillä tuotantolaitoksilla osien puutteeseen ja hidastuneeseen Kiinan vientiin.  Samsung on alkanut paikkaamaan maakuljetuksia Kiinasta lennättämällä osia Vietnamin tehtaille, ja Kiinan Samsung-tehtaiden alentunut toimintakyky saattaa johtaa lisääntyneeseen tuotantoon Vietnamissa. Vietnamin viranomaiset ovat ohjeistaneet yleiseen varovaisuuteen yleisötapahtumien järjestämisissä  ja se on johtanut useiden tilaisuuksien peruutuksiin.

Olemme käyttäneet heikkoja pörssipäiviä hyväksemme.  Viime aikoina EUR/USD -kehitys on kuitenkin johtanut siihen, että olemme joutuneet lisäämään termiinisopimustemme käteisvakuuksia, mikä on sitonut käteisvarojamme. Edelleen EUR/USD -terminointi toimii juuri siten, että sopimukset tasaavat salkun valuuttamuutoksia eli PYN Eliten osuuden arvon muutokset syntyvät päivittäin lähes täysin salkun osakkeiden muutoksista. Tarkoituksemme on jatkaa valuuttaterminointia lähivuodet, vaikkakin viimeviikkoina sopimusten myötä on jäänyt saamatta lisähyötyjä euron heikentymisestä.

Kirjoittaessani tätä sain juuri meilitse tiedon, että maaliskuulle suunniteltu Vietnamin uusiutuvien energiamuotojen konferenssin päivämäärä on muuttunut kesäkuun alkuun. Konkreettinen ja kuvaava seuraamus virusepidemian vaikutuksista, eli näillä näkymin kaikki hidastuu ensimmäisen kvartaalin ajaksi ja kiihtyy toisen kvartaalin aikana. Mielestämme hyvä syy nyt merkitä rahastoa.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.