Koronavirus puhuttaa

— 30.01.2020

Koronavirus puhuttaa, arveluttaa ja leviää. Meillä ei ole sen isompaa viisautta asian tarkan arvioinnin suhteen, kuin että epidemia on ilman muuta laajenemassa. Samaan aikaan Kiinan toimet epidemian hallitsemiseksi ovat kuitenkin olleet hyvin tarmokkaita, ja jossain vaiheessa käsillä on myös rokote tähän virukseen.

Turismiin tilanne vaikuttaa suoraan ja erityisesti vaikutus koetaan Thaimaassa, minne odotettiin vuodelle 2020 11 milj. kiinalaisturistia. Pörssien sentimenttiin uutiset epidemiasta vaikuttavat negatiivisesti kaikkialla, mutta mm. Vietnamin BKT:n kasvuennuste vuodelle 2020 ei ole millään lailla kiinalaisturismin varassa. Jotta vaikutus alkaisi syömään Vietnamin talousnäkymiä vientikysynnän hiljentymisen kautta, tarvittaisiin merkittävästi laajentunut ja pitkittynyt kriisi epidemian johdosta.

SARS vei vuoden 2003 keväällä Aasian pörssit pikaisesti alaspäin 1,5 kk ajaksi, ja pahimmillaan kokonaislaskuksi kirjattiin kymmenisen prosenttia tuolta ajalta. Myös PYN Eliten arvo laski n. 7 % tuon jakson aikana; tosin ironista on, että juuri SARS-vuodelta 2003 PYN Elite on kirjannut toistaiseksi historiansa korkeimman vuosituoton 199 %.

Tänään Vietnamin pörssi laski yli 3 % TET-lomaviikolta palattuaan, ja olimme koko päivän valikoivasti ostopuolella osakkeissa.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.