Aasiassa asiat ovat toisin

Lokakuun aikana USA:n uudet päiväkohtaiset covid-19-tartuntalukemat ovat päässeet nousemaan 40 000:n tasoilta 80 000:n tasolle. Euroopassa keskeisten maiden uudet tartuntalukemat ovat myös olleet USA:n tapaan jyrkästi nousussa. Saksa, Espanja, Ranska ja Britannia ovat joutumassa jälleen tekemään yhteiskunnallisesti vaikeita päätöksiä ihmisten liikkuvuuden ja tartunta-alttiuden madaltamiseksi.

Aasiassa tilanne on hyvin toisenlainen. Maat ovat sulkeneet rajansa, puhjenneisiin tartuntoihin on käyty tapauskohtaisesti nopeasti kovin ottein käsiksi, ja maat ovat voineet antaa yhteiskunnallisen elämän jatkua melko normaalina. Monessa Aasian maassa ihmiset voivat tavanomaiseen tapaan liikkua, käydä töissä ja koulussa, tapahtumissa ja ravintoloissa.

Intia on Aasian maista kirjannut isoimman tartuntamäärän kumulatiivisesti. Intia on myös yksi maailman synkimmistä koronamaista, mutta jopa se on saanut lokakuun aikana päiväkohtaisten tartuntalukujen määrän tippumaan noin 95 000:sta 45 000:een.

Terveystilanteen kehityksellä on ollut valtaisa merkitys talouksien kulkuun ja lähiajan ennusteisiin. Kiina, Vietnam, Taiwan, Korea ja Indonesia ovat pääsemässä vuonna 2020 kirjaamaan joko pienen plussakasvun tai lähellä nollakasvua edenneen vuoden. Luvut ovat erinomaisia suhteutettuna pandemian aiheuttamaan maailmanlaajuiseen talouskriisiin.

Saarivaltiot Fidži ja Malediivit kärsivät Aasiassa eniten turismin romahduksesta, ja niiden bkt-luvut romahtavat tämän vuoden aikana parisenkymmentä prosenttia.

Vuonna 2021 muun muassa Kiina, Intia ja Vietnam pääsevät todennäköisesti kaikki selvästi yli viiden prosentin vuosikasvuun.