Kiinan pörssit

— 10.07.2015

Osuuden arvo

PYN Eliten osuuden arvo (10.7. arvo 244,690e) on pysytellyt melko vakaana Kiinan crashin aikana. Historiallisesti PYN Eliten salkun pienet ja keskisuuret osakkeet ovat heiluneet heikomman likviditeetin johdosta crasheissä reippaasti indeksejä enemmän alas- ja ylöspäin.

Salkussamme on kevään myyntien jälkeen enää 22 % HK- ja Kiinaosakkeita, yhtiöitä on 4 kpl. VST, Hopefluent ja Modern Beauty ovat menneet alas reippaasti, mutta Rexlotin osakkeen kaupankäynti keskeytettiin jo juuri ennen Kiina-crashiä. Yhtiö on laatimassa vastinetta lyhyeksimyyntihyökkäykseen. Rexlot tosin on näistä heikoin tänä vuonna hintakehitykseltään, koska osake meni alas aiemmin.

PYN Eliten osuuden arvoa ovat pari viime viikkoa pitäneet reilassa Vietnamin osakkeet (n. 75 % salkusta) ja osittain valuutan arvo.

Kiinan romahdus

Ennen romahdusta kesäkuun puolivälissä, SHSZ300 meni ylös 50 % YTD ja huimat 150 % vuoden aikana. Kiinan A-share –indeksien arvostus pääsi nousemaan hyvin korkeaksi, osasyinä tähän:

– 80 % sijoittajista kokemattomia vähittäissijoittajia

– suuri lainarahoituksen käyttö

Arvostustasot:

Romahdus ja sen vaikutukset Kiinan ulkopuolelle

– Kesä-heinäkuun vaihteessa Kiinan valtio kielsi A-share osakkeiden lyhyeksi myynnin ja käytti vaikutusvaltaansa markkinoiden kontrollointiin, mm. kieltämällä suuria osakkeenomistajia ja yhtiöiden johtoa myymästä osakkeitaan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Paikallisia rahastoja myös painostettiin, jotteivat myisi A-share osakkeita.

– 1287 yhtiötä (n.50 %) jäädyttivät osakkeiden kaupankäynnin markkinoiden ollessa erittäin epävakaana.

– Kun puolet Kiinan markkinoista pysyivät jäädytettyinä, myyntipaine siirtyi nopeasti markkinoilla jäljellä oleviin osakkeisiin ja levisi Hongkongin markkinoille sekä Yhdysvalloissa listattuihin kiinalaisyhtiöiden osakkeisiin, sijoittajien likviditeettivaatimusten ollessa korkealla. Etenkin Hongkongiin huhti-toukokuussa massoittain sijoitettuja varoja lähdettiin myymään käteisen puutteessa.

– Paniikkimyyntejä vauhdittivat taustalla oleva korkea lainarahoitusken käyttö, joka pakotti sijoittajat likvidoimaan käteistä ennätysmäisellä vauhdilla.

Tästä eteenpäin

Tänään ja eilen osakkeet ovat olleet taas nousussa. Mutta lähiviikot ja kuukaudet voivat olla hyvin mielenkiintoisia finassimarkkinoilla edelleen. Kiinan valtion toimet markkinoiden rauhoittamiseksi tulevat ratkaisemaan Kiinan markkinoiden lähiviikkojen suunnan. Kiinasssa käydään kauppaa jo kohtuullisilla arvostustasoilla eikä Hongkong ole edes ollut korkealle arvostettu ennen tätä crashiä. Merkkejä markkinoiden tasautumisesta on jo ilmassa, eikä fundamentaalisissa arvoissa ole tapahtunut muutoksia.

Kiinan pörssien voimakkaat liikkeet kielivät paineista markkinoilla yleisemminkin: Shanghain pörssi -7,4 % (26.6.), Shenzen pörssi -7,9 % (26.6.), CSI 300 -7,9 % (26.6.) ja -6,75 % (8.7.). Öljyn hinta alas -7,5 % päivässä (3.7.), valuuttojen rajut nousut ja laskut EURUSD -1,53 % (23.6.). Yksittäisten osakkeiden ylös/alas myynnit/ostot Alibaba Pictures Group 38,46 % (9.7.), 500.COM -16,64 % (7.7.), VST Holdings 15,58 % (9.7.).

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.