Sijoittajakirje 1/2019

— 24.04.2019

PYN Elite 20 vuotta -kirjanen

Rahastomme sijoitustaipaleesta on tehty kirjanen, johon on koottu vuosien varrelta tekstejä sijoittajakirjeistämme. Kari Räisäsen ja Juha-Pekka Raesteen mainiosti koostaman kirjasen sisällöstä nousee menestyksen ohella erityisesti esille kuinka paljon vaikeita aikoja, piinallista odottamista, yllättäviä romahduksia, pieleen menneitä sijoituksia on mahtunut näihin 20 vuoteen. Ja juuri näiden samaisten tapahtumien kertaaminen auttaa ymmärtämään hyvin sijoitusmarkkinoiden lainalaisuuksia ja ymmärtämään PYN Elite  tapaisen rahaston erityispiirteitä.  Hauskoja lukuhetkiä sen parissa.
(Kirjan latausnappi sivun alalaidassa)


Muutamia ajankohtaisia kommentteja PYN Eliten tilanteesta ja näkymistä:

PYN Elite on tehnyt erinomaisen liikkeen vaihtaessaan 2013 lähtien päämarkkinakseen Vietnamin, vaikka Vietnamin indeksille on jääty mm. kyydissä olleiden Kiina-osakkeiden arvonalennusten johdosta 2015-2017.

PYN Elite vs. VN- ja SET-indeksit 2013 – 2019

Viimeisen 1,5 vuoden ajan tuottomme on ollut huono ja siihen ovat olleet vaikuttamassa huhtikuun 2018 jälkeinen Vietnamin pörssin takapakki, sekä vajaan kahden vuoden ajalta Vietnamin keskisuurten yhtiöiden heikko kurssikehitys suhteessa Vietnamin pörssin yleisindeksin muutamien isojen yhtiöiden kehitykseen.

Kurssikehitys – suuret yhtiöt vs. keskikokoiset yhtiöt

Myös alkuvuoden 2019 tuotto on olematon. Salkun kolme isointa positiota ovat yhteensä lähes 40 % salkusta:  MWG, HDB ja TPB eivätkä ole tuoneet salkkuun tuottoja alkuvuodesta, vaikka yhtiöt on houkuttelevasti hinnoiteltuja ja niillä vahva tuloskasvu päällä sekä erinomaiset näkymät myös lähivuosille.

MWG, HDB ja TPB

 

Sijoitusalalla korkeasti arvostettu BCA-tutkimuslaitos arvioi, että Vietnamin pörssi-indeksi on hakenut viimeiset 12 kk vauhtia uuteen nousuun ja yleisemminkin BCA ennakoi vuosien 2019 ja 2020 muodostuvan kehittyvien maiden osakemarkkinoille tuotoiltaan erittäin hyviksi. Merkille pantavaa BCA:n ennusteessa on myös nousukiidon jälkeen ennakoitu pörssien lasku.       

BCA: Vietnam                             BCA: osakemarkkinat
 

 

Vaikka pyrimme arvioimaan ja seuraamaan kaikkia näitä tapahtumia tarkkaan, niin pahoin pelkään, ettei Vietnam välty mahdollisessa ”romahdus”tilanteessa maailman pörssilaskulta. Kun kyseessä on kuitenkin vahvan talouskehityksen maa, ja järkevästi hinnoitellut osakkeet, vaikutukset jäävät hetkellisiksi. Tekisin vertauksen vuoden 2000 teknokuplan puhkeamiseen ja sen jälkeiseen pörssikehitykseen. Shokki oli raju PYN Elitelle, mutta toipuminen nopeaa, koska kohdemarkkina (Thaimaa) oli romahdustilanteessa maailman pörssitilanteen sijaiskärsijä eikä syyllinen:

 

PYN Elitelle on osunut Thaimaan ajanjaksolla kaksi kertaa nk. BIG YEAR -tuottokehitys – vuosina 2003 ja 2009. Vietnamissa PYN Elite ei ole vielä kertaakaan kokenut BIG YEAR -tuottovuotta. Päätelmä tästä on, että se vuosi varmastikin on vielä edessäpäin. Toivottavasti sellaisen vuoden laukaisee päälle keskeisten yhtiöidemme erinomainen tuloskehitys ja tulosnäkymät. Sellaisen vuoden triggeriksi sopisi toki myös Vietnamin pörssitoiminnan modernisointi ja pääsy MSCI:n markkinaluokituksen noston harkintastatukseen.

PYNElite_20_kirja.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.