PYN Elite nousi marraskuussa 5,7 prosenttia

Marraskuussa VN-indeksi nousi 6,4 % toipuen lokakuun myyntiaallosta. Taustalla oli brokeri-, kiinteistö- sekä öljy- ja kaasualan osakkeiden toipuminen. PYN Elite nousi +5,7 % pankkien hieman vaisumman toipumisen takia. Viranomaiset saivat päätökseen vuoden kestäneen Saigon Commercial Bankin (SCB) tutkinnan, ja nyt kiinteistöyhtiö VTP:n hallituksen puheenjohtajaa syytetään 12,5 mrd USD kavalluksesta. Hän on molempien yhtiöiden pääomistaja. Tapaus on jo uutisoitu aikaisemmin, mutta pankin tappioiden koko herätti Vietnamissa vilkasta keskustelua. Uutinen latisti pankkisektorin sentimenttiä, vaikka muilla pankeilla ei ole suoria kytköksiä kyseiseen tapaukseen.

Makro: Tuotanto- ja kulutusluvut jatkoivat nousu-uralla, ulkomaiset suorat sijoitukset ja julkiset investoinnit pysyivät vakaina. Teollisuustuotannon indeksi ylös +5,8 % v/v (valmistava teollisuus +6,3 % v/v), kasvu vahvinta sitten 2022 lokakuun. Vienti kasvoi kolmatta kuukautta putkeen, nyt +6,7 % v/v. Vähittäismyynti +10,1 % v/v. Kansainvälisten matkustajien määrä kasvoi 1,2 miljoonaan (+15 % k/k, +107 % v/v), korkeimmilleen sitten koronakriisin. Toteutuneet julkiset investoinnit nousivat +36 % v/v 19 miljardiin dollariin. Suorien ulkomaisten sijoitusten rekisteröinti on lisääntynyt 11 kuukaudessa +14,8 % v/v, valmistava teollisuus +40 %. Ostopäällikköindeksi kuitenkin laski yllättäen alimmilleen viiteen kuukauteen 47,3 pisteeseen uusien tilauksien supistuessa.

PYN Eliten kuukauden osake: SHS

SHS on omalla pääomalla mitattuna Vietnamin neljänneksi suurin meklariyhtiö, mikä on keskeistä luottolimiittien myöntämisen kannalta. SHS:llä on hyvät näytöt sekä oman sijoitustoiminnan pyörittämisestä että investointipankkitoiminnan keskisuurista diileistä. Yhtiön johto on hyvin verkostoitunut. SHS toteutti kaksi pääomituskierrosta kaksi vuotta sitten, ja nyt se on velaton. Yhtiön johto arvioi seuraavalle kahdelle vuodelle vahvaa kasvua, ja yhtiö on valmis kasvattamaan lainakantaansa kysynnän elpyessä. Lokakuun myyntiaallossa brokeriyhtiöt tulivat alas -23 %. Käytimme tilaisuutta hyväksemme rakentamalla positioita brokereihin mm. SHS:ään. Odotamme brokeriyhtiöille käännettä seuraavien 6–12 kuukauden aikana, mitä vauhdittaa 25.12. käyttöön otettava pörssin uusi kaupankäyntijärjestelmä KRX.

 

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.