Huhtikuu 2020

— 08.05.2020

Covid-19 negatiiviset vaikutukset syvenivät huhtikuussa, ja sen seurauksena useat maat lukitsivat rajansa tai korottivat ohjeistuksensa tasoa. Kaiken synkkyyden keskellä Vietnam erottui valopilkkuna, jossa tartuntoja on raportoitu 271, yhtään koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa ei ole raportoitu. Kolmen viikon karanteenin jälkeen paikalliset yritykset ovat vähitellen jatkaneet toimintaansa, koulut ovat avautuneet ja kotimaan lentoja on lisätty. Maassa ei ole 19 päivään ollut yhtään sisäistä tartuntaa.

 VN-Indeksi palautui nopeasti +16,1 prosenttia kuukauden takaisesta, mikä on korkein kuukausituotto sitten toukokuun 2009. Tämä johtui pääasiassa paikallisten sijoittajien voimakkaasta ostoinnosta ulkomaisista nettomyynneistä huolimatta. Likviditeetti pysyi vakaana ja oli keskimäärin 183 miljoonaa dollaria per päivä. PYN Eliten osuuden arvo nousi 17,9 % kuukauden aikana, tukena olivat VEA, MWG ja ACV. VEA menestyi hyvin ja nousi suurimmaksi omistukseksi ohi TP-pankin.

Suurin osa yrityksistä on julkaissut ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa. 871 yrityksen tiedot kolmesta pörssistä HSX, HNX ja UPCOM, jotka vastaavat 90 % pörssien yhdistetystä markkina-arvosta, paljastivat, että ensimmäisen vuosineljänneksen kokonaisliikevaihto laski kaksi prosenttia vuotta aiemmasta ja nettotulos laski jopa 25 prosenttia vuotta aiemmasta. Viiden suurimman omistuksemme liikevaihto kasvoi 16 % vuotta aiemmasta ja tulokset verojen jälkeen kasvoivat 3,9 %. VEA:n ensimmäisen vuosineljänneksen nettotulos kasvoi 4 % vuotta aiemmasta vahvemman ydinliiketoiminnan (+ 150 %) ja korkeampien rahoitustuottojen (+ 29 %) ansiosta, jotka osittain kompensoivat osakkuusyrityksien alhaisempia voittoja.

Makro: Huhtikuun talousdata oli odotusten mukaisesti heikkoa. Ostopäällikköindeksi laski 32,7:ään, mikä on huomattavasti vähemmän kuin aikaisempi (41,9) ja keskimääräinen taso vuonna 2019 (51,5). Tuotantonäkymien heikkeneminen näkyi myös Malesiassa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Intiassa. Etelä-Korea ja Taiwan taas osoittivat parempia lukuja varhaisesta sulkeutumisesta toipumisen ansiosta, jos sulkeutumisesta edes voidaan kyseisten maiden kohdalla puhua. Vienti laski -3,5 prosenttia vuotta aiemmasta ja ulkomaisten teollisuusinvestointien määrä tippui -17,6 prosenttia. Positiivisena asiana mainittakoon, että kuluttajahintaindeksi laski 1,54 prosentilla viime kuusta ja 1,21:llä vuoden alusta, pääsääntöisesti bensiinin hintojen voimakkaan laskun ansiosta. Julkisen sektorin menot kiihtyivät 89 triljoonaan dongiin, saavuttaen lähes 19 % koko vuoden tavoitteesta huolimatta useiden rakennuskohteiden tilapäisistä viivästyksistä.

PYN Elite Rahastokatsaus_huhti 2020_FI.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.