Syyskuu 2019

— 04.10.2019

Syyskuussa PYN Eliten osuuden arvo nousi 1,9 % MWG:n, HDB:n, KDH:n ja CII:n osakkeiden ansiosta. VN-indeksi nousi 1,3 % pankkisektorin tukemana. Vuosineljänneksen BKT:n kasvu oli vahva 7,3 %, selvästi yli ennustetun 6,7 %:n, huolimatta julkisten investointien hitaudesta. Keskuspankki leikkasi korkoja 0,25 prosentilla. Valuuttavarannon viimeisin arvio on ennätykselliset 71 mrd. USD.

Pankkiosakkeiden arvostustaso on laskenut vuodessa P/B 2,0-arvosta 1,6 arvoon. Pankkiosakkeiden hintakehitystä ovat hillinneet 1) keskuspankin maltilliset luotonannon kasvukiintiöt ja muu tarkka ohjeistus 2) pankkien kilpailu tallettajista ja rahoitusinstrumenttien tarjonta ovat kiihdyttäneet kustannuksia. 3) Uusien rakennusprojektien hidastuneet lupaprosessit ovat rajoittaneet asuntolainamarkkinan kasvua.

Vierailin juuri yli 10 pankissa ja monissa vakuutusyhtiöissä. Pankkiosakkeet ovat halventuneet liikaa ja näyttävät olevan lähdössä uuteen nousuun, koska:

Kasvavat palvelumaksut: henkivakuutustuotteet ovat suosittuja ja leviävät nopeasti Vietnamissa. Vierailuillamme ohitimme erään Manulifen toimipisteen, joka oli täynnä asiakkaita kyselemässä henkivakuutustuotteista keskellä arkipäivää. Pankeilla on erittäin vahva neuvotteluasema vakuutusyhteistyökumppaniensa suhteen. Pankki valitsee kumppaninsa, ja henkivakuutusyhtiöiden on maksettava mojova ”aloitusmaksu” 10–15 vuoden yksinoikeussopimuksen solmimiseksi. Sopimuskaudella pankit ansaitsevat korkeita palkkioita. Jotkut pankit hankkivat asiakassopimuksia niin hyvin, että ne pystyvät parantamaan yhteistyösopimusten ehtoja kesken kauden. Vahinkovakuutusten osalta pankit saattavat saada jopa 80 prosentin komission.

Vakaa luottokysyntä: henkilöasiakkaisiin keskittyvillä pankeilla on niin vahva lainojen kysyntä, että niiden on kasvatettava talletuksia yhtä nopeasti (pankeilla säännelty lainat/talletukset -suhde). Elokuun puolivälissä jotkut pankit villiintyivät tarjoamaan yli 10 % talletuskorkoja, mutta keskuspankki varoitti niitä nopeasti olemaan ”järkeviä”. Tilanne on täysin päälaellaan eurooppalaissa pankeissa: tanskalainen Jyske Bank tarjosi juuri laina-asiakkaalleen 10-vuoden asuntolainan korolla -0,5% ja veloittaa miljonääriasiakkaan käteistalletuksista 0,6% korkoa.

Muut tekijät: BKT:n tasokorjaus madaltaa velka/BKT-asteen, mikä antaa keskuspankille enemmän joustavuutta velkaantumisen kasvun suhteen; VPB- ja HDB-pankit ovat aloittamassa omien osakkeiden takaisinostot; uudet ETF-rahastot perustuvat FOL täynnä- ja Finance-indekseihin, joihin sisältyy paljon pankkiosakkeita .

Makrotalous: yhdeksän kuukauden vähittäismyynti kasvoi 11,6 %. Teollisuustuotantoindeksi saavutti korkeimman tasonsa neljään vuoteen, nousua 9,6 %, ja vienti kasvoi 8,2 % viime vuodesta. Syyskuun ostopäällikköindeksi heikkeni tasolle 50,5. On nähtävissä merkkejä siitä, että hallitus hakee luovia tapoja madaltaa prosessejaan nopeuttaakseen julkisia investointeja (hyötyjä CII).

PYN Elite Rahastokatsaus_09 2019_FI.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.