Heinäkuu 2019

— 08.08.2019

Vietnamin pörssi-indeksi lähestyi heinäkuussa 1 000:a pistettä ja likviditeetti parani hiukan. Päivävaihto toipui edelliskuukaudesta +4,2 % ja oli 178 milj.USD. VN-indeksi nousi 4,4 % edelliskuukaudesta ja salkkumme arvo kasvoi 2,2 % MWG:n (+15,1 % edelliskuukaudesta), VEA:n (+5,5 %) ja KDH:n (+24,7 %) ansiosta.

Vuoden toisen neljänneksen osavuositulosten julkaisu alkoi heinäkuussa. Yhteensä 628 yritystä, 32 % pörssin kokonaismarkkina-arvosta, on julkaissut tuloksensa. Keskimääräinen liikevaihdon kasvu oli 6,4 % ja tuloskasvu 13 % edellisvuodesta – suhteellisen vahvoja lukuja, jotka tukivat osakekursseja. Kuun lopussa tuli kuitenkin markkinoiden kannalta ikävä yllätys: Presidentti Trump ilmoitti uudesta 10 %:n tullista, jonka piirissä on 300 mrd. USD:n arvosta kiinalaisia tuontituotteita. Maailman osakemarkkinat kärsivät epävarmuuden lisääntymisestä, eikä tämä trendi voi olla vaikuttamatta myös Vietnamiin.

Tästä huolimatta Vietnamin makrotalouden luvut pitävät pintansa. Inflaatio oli heinäkuussa 2,44 %, ja vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana inflaatioksi kirjautui 2,61 %, mikä on alin lukema kolmeen vuoteen. Ostopäällikköindeksi nousi heinäkuussa 52,6 pisteeseen huolimatta siitä, että ASEAN-alueen, Kiinan, Etelä-Korean ja Taiwanin ostopäällikköindeksit pysyivät laskusuunnassa. Vietnamin tilastolaitoksen GSO:n arvion mukaan kauppatase oli heinäkuussa 200 milj. USD ylijäämäinen, jolloin koko alkuvuoden ylijäämä olisi 1,8 mrd. USD. Rekisteröidyt suorat ulkomaiset teollisuusinvestoinnit kasvoivat 7,1 %, mikä oli yksi syy siihen, että Vietnamin valuuttavaranto kasvoi 68 mrd. USD:n ennätyslukemaan. Tämä on omiaan vakauttamaan Vietnamin dongin arvoa lähitulevaisuudessa, etenkin kun Yhdysvaltojen dollarin ja Kiinan yuanin vaihtosuhde rikkoi 7.8.2019 symbolisesti painavan seitsemän tason.

Suurin omistuksemme MWG julkisti vuoden ensimmäisen puoliskon tuloksen: liikevaihto kasvoi 16 % ja nettotulos verojen jälkeen peräti 38 % viime vuodesta. Huomionarvoista on, että verojen jälkeisen nettotuloksen kasvu vahvistui 48 % toisella neljänneksellä ensimmäisen neljänneksen 29 %:sta johtuen liiketoiminnan jatkuvasta tehostamisesta ja vankasta liikevaihdon kasvusta.

PYN Elite Rahastokatsaus_07 2019_FI.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.