Lokakuu 2018

Lokakuussa turbulenssi jatkui maailman osakemarkkinoilla, ja USA:n ja Kiinan pörssit laskivat voimakkaasti. Osakemarkkinat heiluvat myös Vietnamissa; VN-indeksi putosi syyskuusta 10,1 % , joka on vain hieman pienempi huhtikuun 10,6 % pudotusta vuoden korkeimmasta arvostaan. Sijoittajat pelästyivät uhkaa kauppasodan kiihtymisestä, öljyn hinnan heiluntaa, koronnostoja sekä
ulkomaisten pääomien vetäytymistä reuna- ja kehittyviltä markkinoilta. PYN Eliten arvo laski 8,1 % pääasiassa HBC-, HDB- ja MWGyhtiöiden osakkeiden laskun johdosta.

Viimeisimmän vuosineljänneksen myönteiset tulokset lievittivät jonkin verran jännitystä markkinalla, vaikka vaikutus jäi aiempaa vähäisemmäksi, koska myös VN-indeksi on tullut aiempaa herkemmäksi maailman pörssitapahtumille. Marraskuun toiseen päivään mennessä Vietnamin pörssien 622 yhtiötä on julkaissut tuloksensa ja 9 kuukauden kokonaistuloskasvu oli rouheat 28 % viime vuodesta.

Suurin omistuksemme MWG raportoi odotustemme mukaisesti erinomaiset yhdeksän kuukauden lukemat: liikevaihto kasvoi 37 % ja tulos 34 % viime vuodesta. Lokakuussa yhtiön osakkeen hinta laski suhteellisen voimakkaan elokuun puolivälistä jatkuneen nousun jälkeen, ja sen arvostustaso näyttää taas hyvin houkuttelevalta; 2019 P/E -ennuste on 11.

Vietnamin makroluvut pysyivät hyvinä. Toteutuneita suoria ulkomaalaisia teollisuusinvestointeja raportoitiin lokakuussa 15,5 mrd. USD, kasvua 6,3 % viime vuodesta. Ostopäällikköindeksi nousi voimakkaasti 53,9 pisteeseen syyskuun 51,1 pisteestä. Vähittäiskauppa kasvoi reippaat 9,3 % viime vuodesta. USD-VN -kurssivaihtelu pysyi rauhallisena verrattuna muihin alueen valuuttoihin, vaikka volatiliteetti olikin korkeampaa. Moody´s nosti jälleen 12 vietnamilaisen pankin luottoluokitusta.

Tiettyjen tuotteiden – kuten huonekalut, vaatteet ja kankaat – vienti Vietnamista on jo kasvanut kauppasodan vuoksi. On olemassa pienehkö uhka, että Vietnamista voisi tulla presidentti Trumpin seuraava kohde, kun Kiinan kanssa on päästy sovintoon. Tämä on syytä pitää mielessä, kun tarkastellaan USA-Kiina -kauppasodan aikaansaamaa vientitilausten lisäkasvua. Keskipitkällä aikavälillä Vietnam on kuitenkin todennäköisesti hyötymässä kauppasodasta, kun tuotantoa siirretään Vietnamiin, joka on kaupan tariffien puitteissa yksi maailman avoimimpia talouksia. Uskomme että hallittu inflaatio ja vahva valuuttavaranto takaavat Vietnamin edukkaan aseman teollisuuden investointikohteena muihin kehittyviin markkinoihin verrattuna.

Hallitus on lähettänyt luonnoksen uudesta arvopaperilaista lausuntokierrokselle. Huomion kohteena on ulkomaalaisomistuksen rajojen muutos todennäköisesti 100%:iin kaikissa listatuissa yhtiöissä rajoitettuja toimialoja lukuunottamatta. Kansalliskokous hyväksynee lain 2019, ja se astunee voimaan tammikuussa 2020.