Nikkei Asia: Apple aikoo siirtää älykellojen ja tietokoneiden tuotantoa Vietnamiin

Elektroniikkayhtiö Apple neuvottelee parhaillaan älykellojen ja MacBook-tietokoneiden valmistuksen aloittamisesta Vietnamissa, kertoo Nikkei Asia. Uutisen mukaan Applen alihankkijat Luxshare ja Foxconn ovat jo edenneet Vietnamissa testivaiheeseen Apple-kellojen valmistuksessa.

Nikkei Asia kertoo Vietnamin olevan jo nyt Kiinan jälkeen Applen merkittävin tuotantokeskus. Maassa valmistetaan muun muassa iPadeja ja AirPod-kuulokkeita. Älykellojen valmistaminen olisi selvästi askel vaativampaan suuntaan. Nikkei Asian mukaan Apple on siirtänyt tuotantoaan Vietnamiin sen jälkeen, kun Kiinan tiukat koronarajoitukset muun muuassa Shanghaissa aiheuttivat katkoksia yhtiön tuotantoketjussa.

Vuonna 2018 Vietnamissa toimi 14 Applen alihankkijaa, nyt niitä on jo 22. Lehden mukaan myös Google, Dell ja Amazon ovat siirtäneet tuotantoaan Kiinasta Vietnamiin.

Kiinan rooli maailman tärkeimpänä tuotantokeskuksena on joutunut uuteen valoon Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan sekä koronarajoitusten takia, Nikkei Asian haastattelema asiantuntija sanoo. ”Kiinan naapurimaa Vietnam on monelle elektroniikkavalmistajalle täydellinen vaihtoehto, samalla kun Vietnam kehittää omaa ekosysteemiään.”

Pääset lukemaan jutun tästä linkistä, uutinen on mahdollisesti maksumuurin takana.

Myös New York Times teki syyskuun alussa laajan artikkelin tuotannon siirtymisestä pois Kiinasta muun muassa Vietnamiin. NYT:n mukaan sopimusvalmistaja Foxconn maksaa Vietnamissa uusille työntekijöilleen noin 300 US dollaria kuukaudessa, kun Kiinassa vastaavasta työstä palkka olisi noin 650 dollaria. Lehden mukaan teollisyystyöntekijöiden ansiot ovat Kiinassa kymmenessä vuodessa kolminkertaistuneet, ja tämä on yksi syy yrityksille hakea maalle vaihtoehtoja.

Pääset lukemaan jutun tästä linkistä, uutinen on mahdolllisesti maksumuurin takana.