Toisiko pupun vuosi tuotot takaisin

— 23.08.2022

Luottoluokitusyhtiö Moody’s ja Maailmanpankki ovat hiljattain nostaneet ennusteitaan Vietnamin bkt:n kasvusta vuodelle 2022. Moody’s odottaa 8,5 prosentin kasvua ja Maailmanpankki 7,7 prosenttia. Kovia lukuja! Ennusteiden tarkan numeraalisen osuvuuden sijasta tärkeintä on, että kasvuodotuksia on juuri nostettu. Siten on selvää että tänä vuonna talous kasvaa erinomaisesti.

Globaalit pörssimarkkinat taitavat pysyä kiikkerinä. Kiinalaisen horoskoopin mukaan vuosi vaihtuu 22. tammikuuta 2023, ja silloin pupu pääsee pomppimaan. Historiallisesti jäniksen vuosi on ollut yksi parhaimmista pörssivuosista, kun taas nyt menossa oleva tiikerin vuosi on aina ollut heikommasta päästä.

USA:n huikea pörssinousu jatkui löysän rahapolitiikan ansiosta yli kymmenen vuotta. Vaikuttaa siltä, että poskettoman nousun vastikkeeksi tarvittu pörssien tasausliike on edelleen käynnissä, ja kestävään uuteen nousuun päästään vasta myöhemmin. Vuodesta 2023 on tulossa talouskasvultaan arvoituksellinen. Jos korkoja nostetaan kunnolla tänä vuonna, saatetaan ensi vuonna nähdä USA:ssa finanssimarkkinalähtöinen reaalitalouden seisahdus.

Koko maailman vinkkelistä katsoen useat keskeiset taloudet ovat hyvin erilaisissa suhdanteissa. Kiina on jo lähtenyt hieman löysäämään viime vuosien kireää rahapolitiikkaansa, ja esimerkiksi Vietnamissa reaalikorot on pidetty positiivisina, eikä maassa ole merkittäviä koronnostopaineita inflaation ollessa kohtuullinen.

Tänä vuonna tekemieni kolmen PYN Eliten rahastomerkinnän keskihinnaksi muodostui 469. En ole painottanut lukua merkintäsummilla, mikä nostaisi keskikustannusta jonkin verran. Merkintäni ovat siis tappiolla, kun osuuden arvo pyörii nyt 450 euron paikkeilla. Olenko huolissani? En ole.

Vietnamin talous kasvaa myös vuonna 2023, vaikka olettaisimme, että Vietnamin vienti romahtaisi vuoden 2023 aikana ulkoisten tekijöiden takia kymmenen prosenttia. Kaikki salkkuyhtiömme kerryttävät tuloksillaan pääomiaan ja yhtiöiden taseet vakavaraistuvat entisestään. PYN Eliten salkkuyhtiöt on hinnoiteltu hyvin houkuttelevasti. Voimme odottaa yhtiöiltä hyvää tuloskasvua ja yhtiöiden osakkeilta reippaita arvonnousuja, mutta odottaessamme uusia tuottojaksoja on myös ymmärrettävä markkinoita. Salkkuyhtiöidemme kassakoneet kilisevät päivittäin, mutta juuri nyt tuo rahavirta ei ohjaa osuuden arvonkehitystä, vaan pörssikurssit ja heikohko sentimentti.

Olemme sijoittajakirjeissämme pohtineet outoja negatiivisen koron aikoja ja uumoilleet heikompia jaksoja pörsseihin, tietämättä kuitenkaan, miten nämä pörssilaskut ja nousut voisivat ajoittua. Toivottavasti tämä ei kuulosta pahalta, mutta itse olen erittäin mielissäni, että olemme saaneet korot takaisin. Negatiivista korkotasoa oli hyvin vaikea ymmärtää, ja kyllä terveen talouskasvun aikana velallisten kuuluisi maksaa veloistaan korkoa. Jo nyt tapahtuneiden koronnostojen seurauksena on saatu aikaan ryhtiliike sekä kryptovaluuttamarkkinoille että useisiin vääriin odotuksiin perustuviin pörssiarvostuksiin ja liian kepeisiin liikeideoihin perustuviin hankkeisiin. Nähtäväksi jää, kuinka ylös koroissa mennään ja kuinka raju kurinpalautuksesta tulee. Yritetään elää tämä jakso minimoimalla omat vauriot.

PLUSSAT:
– Kotiutimme ennen vuotta 2022 salkun high beta -osakkeista (kiinteistöyhtiö CEO ja brokeriosakkeet VCI ja VND) hyvät tuotot.

– PYN Eliten salkussa on laatuosakkeita, ja salkkuyhtiöiden palvelujen ja tuotteiden kysyntä on Vietnam-vetoista.

MIINUKSET
– Olisimmepa tänä vuonna avanneet valuuttasuojaukset ja saaneet euron heikkenemisestä täyden hyödyn salkkuun. Nyt suojat ovat syöneet päittäin salkkuun tulleet valuuttahyödyt.

 

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoesitteeseen, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.

 

 

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.