Vietnamin pörssin ylireagointi uusiin tartuntoihin

Vietnamin pörssi on reagoinut rajusti maan uusiin COVID-19 tartuntoihin. Maassa ei ole ollut kolmeen kuukauteen lainkaan uusia paikallisesti saatuja tartuntoja ja kaikki maahan ulkomailta tulleet mahdolliset tartuntatapaukset ovat ensin joutuneet pakolliseen kahden viikon karanteeniin. Näin on voitu pitää paikalliset tartunnat täysin poissa tuon kolmen kuukauden ajan.

Nyt alle viikossa on todettu kuitenkin noin viisi paikallista tartuntaa Đà Nẵngin alueella ja ne ovat ilmeisesti saatu laittomasti maahan tulleilta ihmisiltä. Tämä uusien tartuntojen uutinen on järkyttänyt vietnamilaisia, jotka olivat jo tottuneet normaaliin epidemian jälkeiseen elämään.

Vaikutukset pörssiin ovat olleet ankaria. Vietnamin pörssi-indeksi kirjasi 16. heinäkuuta indeksitason 876 ja tätä NYT-viestiä kirjoittaessa indeksi on, aamupäivän lasku mukaan lukien, 789 pisteessä. Pörssi on hyvin lyhyessä ajassa tullut alas kymmenen prosenttia.

Vietnamin BKT:n kasvunäkymät pysyvät vuodelle 2020 samoina (+3–5 %), ja vuoden 2021 talouskasvunäkymillä ja pörssiyritysten tulosennusteilla saa nyt ostaa edullisia osakkeita. PYN Eliten core-yhtiöiden (20 isointa positiota ja 85 % salkusta) vuoden 2021 P/E on 7,9 ja vuodelle 2022 P/E on 6,5.

Pyrimme parhaillaan tekemään osakeostoja käteisvaroillamme. Muun muassa rahaston EUR/USD-terminointisopimusten myötä meille on syntynyt jonkin verran lisäkäteisvaroja valuuttaparin liikkuessa nopeasti sopimusten kannalta oikeaan suuntaan.