Biden voitti – Vietnamissa Trump oli selkeä suosikki

Vietnamilaisten enemmistö toivoi Donald Trumpin voittavan vaalit ja jatkavan seuraavat neljä vuotta Yhdysvaltain presidenttinä. Vietnamilaisten näkökulma on helposti ymmärrettävissä. Vietnamilaiset ovat vahvasti opportunistisia, uskovat yrittäjyyteen ja taistelevat saadakseen unelmansa paremmasta elämästä toteutumaan. Tässä taloudellinen menestys ja raha näyttelevät keskeisessä roolissa.

Vietnamin geopoliittinen asema on myös olennainen. Kiina on Vietnamin tärkeä taloudellinen kumppani. Kauppa Kiinan kanssa ja sen tekemät investoinnit kasvavat nopeasti, mutta samaan aikaan rajanaapuri Kiina on myös Vietnamin suurin poliittinen uhka. Trump on ollut ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on aggressiivisesti noussut Kiinaa vastaan ja samalla puolustanut muun muassa Vietnamin oikeuksia kiistanalaisiin merialueisiin.

Trumpin aggressiivinen kauppapolitiikka Kiinaa vastaan on hyödyttänyt vietnamilaisia, vaikka samaan aikaan se on luonut epävarman maailmanlaajuisen, investointeja hidastavan ilmapiirin, mikä ei ole pitkässä juoksussa Vietnamille hyväksi. Ei ole sattumaa, että presidentti Trump on virkakautensa aikana kahdesti vieraillut Vietnamissa ja saanut näin vietnamilaisten sympatiat puolelleen.

Olisi toivottavaa, että Joe Bidenin presidenttikaudella Yhdysvallat jatkaisi valikoivaa painostusta Kiinaa kohtaan. Olisi kuitenkin hyvä, että painostus olisi rakentavaa, mikä tukisi yleismaailmallista kysyntää ja investointi-ilmapiiriä.

Biden saattaa palauttaa Yhdysvallat Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TPP:n piiriin, mikä olisi ilman muuta hyödyksi Vietnamille. Yhdysvallat oli Barack Obaman ja Bidenin kaudella rakentamassa mullistavaa, koko Aasian ja Tyynen valtameren maat kattavaa (poislukien Kiina) kauppasopimusta, mutta Trump torppasi tämän yhteistyön.