Vietnamin suunta on selvä

Kiinteistöt, osakkeet, bondit, talletukset. Kokonaistilanne on melko epäselvä hyvien sijoituspäätösten tekoon. USA:n ja Suomen osakemarkkinoista on helppo todeta, että ylös on tultu lähes kymmenen vuoden jakso, mikä voisi indikoida,  että seuraava 10 vuoden jotos saattaisi olla tuottojaksoiltaan erilainen. Mutta siihen ne viisaudet loppuvatkin. Kokenut sijoittaja ymmärtää milloin osakkeet ovat halpoja tai kalliita, mutta sitä ei kokenutkaan sijoittaja tiedä kuinka paljon lisää “kalliit” osakkeet voivat kallistua tai “halvat” osakkeet halventua  missäkin aikajaksossa.

Koroissa oletti aiemmin pohjan löytyvän nollasta, mutta sekin on joustanut alaspäin. Osakkeiden arvostustasot ja yhtiökohtaiset P/E -lukemat toki voi helposti todentaa, mutta osakesijoittamisen ajoituksen oikein ennustamisesta tekee entistä hankalamman kun mukaan otetaan juuri parhaillaan pohdituttavat makrotaloudelliset, geopoliittiset ja kauppapoliittiset  skenaariot tapahtumista ja niiden seurauksista.

Talouskasvun mitättömyys, julkiset velat, jo käytetyt elvytystoimet, USA-Kiina -kauppasopimus, Kiinan mahdolliset elvytystoimet, EU:n kauppasopimukset, FED ja EKP ja Brexit. Saatamme myös saada pidemmäksi aikaa hoipertelevat pörssit – jopa seuraaviksi viideksi vuodeksi – jos korkoja ei saada nostettua ylöspäin, jos keskeisiiin talouksiin ei saada aikaan kunnon kasvua, eikä toisaalta myöskään kunnon taantumaa ja sen mukaista pörssiromahdusta. Jos vieläpä pörssiyritysten katemarginaalien olennaisin kohennuspotentiaali on jo takanapäin, ja nykyiset kannattavuustasot ovat jo suunnilleen hinnoissa.

Vietnamin tilanne on kohtuullisen selvä. Vietnamin talous kasvaa seuraavat 10 vuotta hyvällä vauhdilla. Pörssi ottaa aika-ajoin toki takapakkeja, mutta pääsuunta on ylöspäin: välillä isot yhtiöt vievät indeksiä, välillä pienet yhtiöt, välillä osinkoyhtiöt, välillä kasvuyhtiöt, välillä pankkisektori, välillä kuluttajasektori, välillä energisektori ja niin edelleen. Vietnamin talouskasvun näkymät luovat kaikille Vietnamin kotimarkkinasektoreille erittäin hyvät tuloskasvunäkymät. Näitä pitkälle ulottuvia tuloskasvunäkymiä pörsseillä on tapana aika-ajoin arvostaa reippain kurssinousuin, koska muutoin osakkeet pääsivät liian halvoiksi. Kaiken tämän lisäksi on selvää, että Vietnamin arvopaperimarkkinan modernisointi jatkuu ja olennaisia muutoksia tulee tapahtumaan juuri lähivuosien aikana.

Vietnamin talouden koko tuplaantuu seuraavan 10 vuoden aikana. Vietnamilaisten palkat kohoavat 10 % per vuosi. Vietnamilaisten määrä lisääntyy Suomen väkiluvun verran 3,5 vuoden välein. Vietnamin autokauppa tulee kasvamaan seuraavat 10 vuotta 20-30 % vuosittain. Vietnamilaisten pankkien palkkioperusteiset tuotot ovat nyt 0,3 % suhteessa pankkien taseisiin; lukema tulee kasvamaan lähemmäs 1 % tasoa lähimmän 10 vuoden aikana. Seuraavan 10 vuoden aikana sekä Hanoin että Saigonin metroliikenne alkaa. Ensi vuonna Hanoissa järjestetään ensimmäiset Formula 1 -kisat. Ensi viikolla Hanoissa ovat tapaamisissa PYN Eliten salkunhoitaja, USA:n presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un. Tosin salkunhoitajan tapaamiset ovat työntäyteisiä yritystapaamisia.

Oheisesta linkistä pääsette tutkimaan analyytikkotiimimme laatimia tiivestelmiä PYN Eliten salkun sektorikohtaisista näkymistä.  PYN ELITE KEY SECTORS