Osuuden arvo laskenut nopeasti

PYN Eliten osuuden arvo on laskenut melko lyhyessä ajassa merkittävästi. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla kirjasimme osuuden arvoksi 234 euroa, nyt arvo on valahtanut 192 euroon. Näin osuuden kaikkien aikojen huippuarvosta on kadonnut yllättäen 18 %.

Arvonlasku on aiheutunut keskeisten salkkuyhtiöiden osakkeiden hintojen melko rajuista laskuista. Samaan lyhyeen jaksoon on ajoittunut kahden isoimman salkkuyhtiömme Rexlotin ja Singyes Solarin osakkeiden takapakki, Vietnamin markkinan yleinen alastulo, sekä tämän viikon Vietnamin pörssin miniromahdus johtuen Kiinan ja Vietnamin merialuekiistelystä. Kaiken lisäksi myös euro on vahvistunut tänä aikana, mikä on ollut meille haitallista.

Olen tavannut tällä viikolla Rexlotin ja Singyes Solarin johdon, eikä meidän odotuksemme niiden suhteen ole muuttunut. Rexlot vahvistaa olevansa vuonna 2014 arpapelimarkkinan mukaisessa noin 15-20 prosentin liikevaihdon kasvussa v/v, ja tulos on kasvamassa samanaikaisesti. Myös osinko tullaan nostamaan suunnitellusti 50 % pay out ratioon keväällä 2015 (nyt nostettu jo 35 % tasolle). Arpapelitoimialan osakkeet ovat ottaneet takapakkia aiemman kovan nousun takia, sekä viime päivinä väärin tulkitun urheiluvedonlyönnin lisensseistä kertovan uutisen johdosta.

Singyes asensi vuonna 2013 aurinkoenergiatilauksia 340 MW verran ja vahvisti tänään lounaalla, että vuoden 2014 tavoite 500 MW on ennallaan, tosin alkuvuosipuoliskolla asennuksia tehtäneen vain 200 MW.

Nämä osakkeet, kuten myös kaikki Vietnamin osakkeemme, ovat pitkässä pidossa. Olemme tällä viikolla tehneet töitä hikipäin, kun olemme myyneet pois kohtuullisesti hintansa pitäneitä kohteita mm. Thaimaan Ticon-salkusta ja ostaneet mm. Rexlotin osakkeita rajusti lisää. Loppusyksyn ja tammikuun rajun osakkeen nousun myötä jouduimme myymään sitä pois paljon 20 %:n salkkuosuussäännön takia. Myös Vietnamista olemme nyt ostamassa eniten halventuneita kohteita lisää salkkuun sen jälkeen, kun olemme kotiuttaneet tuottoja mm. melko hyvin hintatasonsa pitäneestä VOF-sijoituksesta.

Laskuhetkillä tietty aina tuntuu pahalta katsoa osuuden arvon murenemista, mutta jotain myönteistäkin näihin koviin hintavaihteluihin liittyy. Esimerkiksi Rexlotin osaketta oli salkuissamme alkusyksystä 2013 lähes 900 milj kpl, sitten jouduttiin myymään pois yli 300 miljonaa osaketta, kun tuo 20 %:n raja paukkui rikki ainakin kolmesti. Tällä viikolla olemme päässeet ostamaan osaketta takaisin yli 50 miljoonaa kpl. Rexlotin hinta oli 2013 elokuussa 0,52 HKD, 2014 tammikuussa 1,40 HKD ja eilen se oli 0,80 HKD. Vietnamin osalta yksittäisten osakkeiden liikkeet ovat olleet myös hurjia, jopa +/- 40-50 %. Työstämme näitä vaihteluita niin paljon kuin vain pystymme, vaikkakin koko salkkumme on kuitenkin pitkäaikainen pitosalkku selkeine pitkäaikaistavoitteineen.