Kaisan luona kyläilemässä

— 10.10.2014

Olen viettänyt päivän Kaisan kanssa. Kiinalainen asuntojen rakennuttajayhtiömme puksuttaa hyvässä vauhdissa.

Tutustuin tänään yhtiön viiteen eri projektiin Etelä-Kiinan alueella. Yhtiö teki viime kuussa erittäin hyvän myynnin ja myös lokakuun ensimmäisen yhdeksän päivän aikana on jo kertynyt noin 1,5 mrd Rehimbin myynti. Neljännen kvarttaalin 10 mrd myyntitavoite siis mitä ilmeisimmin täyttyy. Yhtiön projektit ovat hyviä, sijainnit oivallisia ja hinta/laatusuhde kohdallaan.

Kaisan ominaispiirre on vahvasti omintakeinen tapa hankkia isoja tontteja. Valtaisan Kaisa Plaza -projektin tontin yhtiö osti eräältä toiselta rakennuttajalta, joka oli turhautunyt jo kaksi vuotta kestäneeseen ja edelleen kesken olleeseen lupaprossessiin. Kaisa sai luvat vuotta myöhemmin. Vierailin rakennusvaiheessa olevien projektien lisäksi myös yhdessä tehtaassa, jolla on iso tontti. Kyseinen yhtiö on tehnyt Kaisan kanssa diilin pois muuttamisesta, koska saa tontista hyvät rahat Kaisan tekeman tontin käyttömuutoshakemuksen myötä. Kaisa puolestaan pääsee halvalla kiinni uuteen isoon projektiin. Asuntojen hinnoista tonttimaa on noin 35-40 % ja rakentaminen 15-20 %. Hyvällä ostotoiminnalla Kaisa pääsee yli 40 % käyttökatteisiin.

Kiinan asuntomarkkina on ollut keskushallinnon rajoitusten takia pehmeä parisen vuotta. Keskushallinto on toimillaan saanut kysynnän laantumaan ja hinnat pysähtymään, mutta saatujen tavoitteiden jälkeen ollaan nyt taas hieman purkamassa rajoitteita. Yhden Kaisan projektin myyntipäällikkö vahvistikin tänään käynnillä, että erityisesti kulunut viikko on ollut erittäin vilkas Keskuspankin purettua hieman asuntolainarajoituksia kuun vaihteessa.

Kaisa on pirun edullinen, P/E alle 4, treidaa reippaasti alle kirja-arvonsa ja alkoi tänä vuonna maksaa hyviä osinkoja. Yhtiö on hyvässä kasvussa. Keräsimme osaketta hyvään aikaan keväällä 2014, nyt osakevaihto on vilkastunut ja osake alkanut liikkumaan ylöspäin. Kaikki on kuitenkin vielä edessäpäin.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.