Thaimaan vaalit

— 03.07.2011

Thaksinlaisten (punapaidat) Pheua Thai -puolue on voittanut suoran enemmistön Thaimaan parlamenttivaaleissa. Valtaa pitänyt puolue Demokraatit on kärsinyt murskatappion. Demokraattipuolueen komea, sivistynyt ja modernisti ajatteleva puoluejohtaja khun Abhisit myöntää tappion ja tulee väistymään taka-alalle ja Pheua Thai puolueen keulahahmo, kaunis, menestyvä, modernisti ajatteleva bisnesnainen khun Yingluck tulee muodostamaan seuraavan hallituksen.

Molempien puolueiden politiikka on talouselämä- ja yrittäjyysmyönteistä, mutta Pheua Thain bisneshenkisyys on vahvempaa ja puolueella on ollut tapana panna toimeksi merkittäviä hankkeita ja saada niitä myös päätöksenteollisesti vauhdilla eteepäin, mikä on myonteistä Thaimaan kotimaan markkinoille, yksityissektorin investoinneille ja kulutuskysynnälle. Selvä voitto poistaa epävarmuutta ja saattaa saada etenkin paikalliset sijoittajat ostolaidalle pörssiin. Samaan aikaan pitää muistaa, että tuleva pääministeri on tuomitun, maanpaossa olevan ex pääministeri Thaksinin pikkusisko Yingluck ja nähtäväksi jää kuinka voimallisesti ja milloin hän ja hänen puolueensa alkaa ajaa armahdusta Thaksinille. Toimenpiteiden toteutustavoilla tulee olemaan suuri merkitys sille, miten maan Kuningashuonetta lähellä oleva eliitti ja Thaimaan armeija hallitukseen suhtautuu jatkossa. Alustavat kommentit ja arviot ovat olleet tänään hyvin rohkaisevia rakentavalle yhteistyöhenkiselle poliitiikalle.

Yingluckin oma yhtiö on asuntorakentaja ja siinä mielessä Yingluck on Elite-rahaston mieleen, koska hänen taustansa asuntoalalta takaa sen että hänen hallituksensa ei ainakaan tule tuomaan mitään sitä toimialaa heikentäviä esityksiä päätettäväksi, vaan pikemminkin päinvastoin.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.