Thaimaan tulva

Thaimaata koettelee vuosikymmenien pahin tulvatilanne. Tulva vie Thaimaan tehdastuotannon, viennin ja kulutuksen reippaasti alaspain loppuvuoden aikana. Mm. elektroniikkateollisuus, Hondan autotehdas ja riisinviljely ovat saaneet ison kolauksen ja niilla on jo maan talouskehityksen kannalta suuri merkitys.

Vaikka Bangkok on toistaiseksi viela kuiva, niin kauppa ei kay missaan. Kadut, ravintolat ja ostoskeskukset ovat hiljentyneet kun huomio on kohdistunut tulvauutisiin, oman ja sukulaisten tilanteen arviointiin ja omaisuuden suojaamiseen. Ajoin tanaan autolla ylatasanteelle rakennettua moottoritieta pitkin kohti pohjoista, missa tilanne on pahin ja jouduin jattamaan tutkimusmatkani kesken. Moottoritien reunakaistat tayttyvat nyt seisovista autoista, joita parkkeerataan sinne ylos turvaan tulvavedelta.

Sateet ovat lakanneet, mutta aivan Bangkokin reuna-alueilla ja Bangkokista 100 km pohjoiseen pain on valtava maara vetta mika pitaa juoksuttaa mereen ja nahtavaksi jaa kuinka paljon vetta tulee Bangkokin lahioihin ja saastyyko kaupungin keskusta vedelta. Tulvatilanne on varmastikin ohi marraskuun aikana, mutta mm. tehdasteollisuuteen ja mm. riisin vientiin se vaikuttaa useamman kuukauden ajan hyvin negatiivisesti.

Uskon myos Thaimaan porssin pysyvan heikkona ainakin siihen saakka, kunnes on tiedossa, etta vesimassa on turvallisesti valunut mereen.