Myanmar

Kirjoitan tata Myanmarin paakaupungissa Yangonissa. Myanmarissa on tapahtumassa suuri muutos kun maa on vihdoin siirtymassa sotilasdiktatuurista kohti normaalimpaa yhteiskuntajarjestelmaa. 1990 Aung San Suu Kyi:n puolue voitti vaalit, mutta aika ei ollut viela silloin kypsa muutoksille. Jos valta olisi annettu hanelle, niin han olisi silloin vaatinut kenraalit rotoksistaan tilille, mika ei tietystikaan tuntunut Kenraaleista mukavalta sallia vallanvaihto ja tulla lynkatuksi itse.

20 vuoden aikana paljon itselleen vaurautta hankkinut kenraalikunta seka Aung Kyi:n oppositio ovat molemmat alkaneet ymmartaa enemman toisiaan ja tana vuonna militantit luovuttivat maan vallan uudelle hallitukselle, jota toki viela ohjailevat taustalta, mutta mm. Myanmarin kaasuvarojen vientitulot ovat nyt uuden hallituksen manageerauksessa menossa muuhun kuin sotilasvarusteluun ja kenraalien taskuihin. Maahan on valittu rotoksista puhdas presidentti, joka on esittanyt hyvia ajatuksia maan eteenpain menosta. Aung San Suu Kyi on ymmartanyt ehdot maan asteittaisille muutoksille ja on julistanut, ettei lahde jahtaamaan ketaan vanhoista rotoksista. Kaikki tama on nyt mahdollistanut Myanmarin paluun maailmankartalle. Lahimpien kuuden kuukauden aikana saatetaan nahda uudistuksia mm. maan valuuttajarjestelmassa seka liennytyksia maan kauppasaarrossa. Myanmarin tuotantoteollisuus on 20 vuoden aikana lakannut olemasta ja jos poliittiset uudistukset toteutuvat, niin lahivuosina nahdaan paljon investointeja eri saroilla.

Olen tapaillut matkani aikana keskeisia Myanmarin toimijoita mm. kiinteistokaupan tahot ja supermarkettiketjun operaattorin. Minulla on muutamia ideoita miten rahastomme voisi olla hyotymassa tulevasta kehityksesta. En voi kaikkia ajatuksia kertoa viela tassa vaiheessa.