Japani

Japania on kohdannut suuri tragedia ja ihmishenkia on menetetty valtaisa maara. Japanin traagiset tapahtumat aiheuttavat monille surua ja niilla on myos taloudellisia seuraamuksia.

Koben maanjaristys vuonna 1995 oli heikompi mutta iski maan talouden kannalta tarkeampaan paikkaan, koska sen keskus oli Koben alueella, missa asuu noin 4 % Japanin vaestosta.Koben osuus Japanin BKT:sta on myos noin 4 % luokkaa.Miyagin alue mihin tuhot keskittyvat talla kertaa vastaa vain 1,7 % Japanin vaestosta ja kokonaistaloudesta. Talla kertaa kuitenkin Tsunami on saanut yllattavan paljon ja pitempaan vaikuttavaa tuhoa aikaiseksi kohdistuen rannan laheisyydessa sijaitseviin ydinvoimaloihin seka petrokemian tuotantolaitoksiin. Ydinenergialla tuotetaan noin neljannes japanin energiatarpeesta ja valiton seuraamus on nyt vaurioituneiden laitosten (arviolta 4 % energiatuotannosta) tuotannon pysahtyminen pitkaksi aikaa seka mahdolliset muut jatkotoimet, mitka saattavat koskettaa koko ydinenergiatoimialaa Japanissa. Jos taman kaiken lisaksi viela ilmenee vakavia sateilyvuotoja, niin seuraamukset voivat toki olla hyvin traagisia ja pitkajanteisia. 1995Japanin porssit laskivat viikossa – 8 % Koben alueen jaristyksen jalkeen. Perjantaina nahtiin Tokion porssissa -1,7 % valiton lasku ja lasku on jatkunut tanaan jyrkkana – 6,2 %. Japanin teollisuus- tuotanto ja kulustuskysynta saavat negatiiviset vaikutukset katastrofista ja molemmat laskenevat edellisen kuukauden tasolta, mutta nama tullevat taasen normalisoitumaanlahikuukausien sisalla.

Katastrofilla on myos kerrannaisvaikutteita muualle Aasiaan.Kaikki Aasian porssit laskivat perjantaina. Pidan naita vaikutuksia hyvin merkityksettomina ja oletan niiden jaavan hyvinkin lyhytaikaisiksi kestoltaan.Myoskin reaalitalouksien puolelta on loydettavissa vain yksittaisten yritysten suurempaa tai pienempaa riippuvuutta Japanin kysynnasta, kuten Kananlihan, hiilen vienti Japaniin Thaimaasta tai esim Thaiairwaysin peruutetut lennot.

Eliten ja Populuksen salkuissa ei ole yhtaan suoraan Japanin kysynnasta riippuvaista yhtiota. Keskipitkalla aikavalilla tiettyjen sektorien japanilaiset teollisuusinvestoinnit muualle Aasiaan saattavat jopa kiihtya entisestaan kotimaan luonnonmullistusriskien johdosta.

Tokion keskusta ja keskeiset teollisuuslaitokset Japanissa ovat ainakin talla hetkella olevien tietojen valossa sailyneet hyvin pienin vaurioin tamankertaisesta maanjaristyksesta ja Miyagin alueen pahimmat aineelliset tuhot ja ihmishenkien menetykset ovat aiheutuneet merella olleen jaristyksen keskipisteesta muodostuneista valtavista hyokyaalloista Migyagin alueen mm Sendain kaupungin rantoihin. Jatkon kannalta keskeisin epavarmuustekija piilee voimalaitoksissa ja sateilyn vaaroissa.Japanilaiset tulevat korvaamaan ydinenergiasta johtuvia sahkontuotannon valittomia puutteita kaasulla ja oljylla.