Thaimaan asuntomarkkinat

Sansirin Q3 asuntojen ennakkomyynti oli 6,8 mrd bahtia, koko vuoden ennakkomyyntitavoite on 22 mrd ja yhtion johto on kommentoinut etta se ylitetaan. Sansirin Q4:lle tarkea ennakkomyyntitapahtuma jarjestetaan Siam Paragonissa 8.-10. lokakuuta, missa yhtio lanseeraa usemman uuden projektin. (Sansirin tuloutettu myynti vuonna 2009 oli 17,5 mrd bahtia.)

Noble on hankkinut omistukseensa aiemmin kesalla 6 rain (1 rai=1600 m2) alueen Bangkokin keskeisimmalta Ploenchitin alueelta. Talla viikolla Noble sai myos ostettua saman tontin yhteydesta maata 3 raita lisaa. 9 rain alueelle tulee asuntoja ja koko projektin arvo on noin 10 mrd bahtia. (Noblen liikevaihto on pyorinyt viime vuodet 2,5 -3 mrd bahtin valilla.) Tama yksittainen projekti vie lahivuosina Noblen myynnin uudelle tasolle. Toki myos riskit lisaantyvat, kun aiemmat yksittaisprojektit ovat olleet kooltaan 1-2 mrd bahtia/kpl. Minusta hankittu alue on erinomainen veto Noblelta ja vain taysin vaaralla suunnittelulla siita saataisiin torso. Toki projekti tuloutuu asteittain.

Suurimpien asunnonrakennuttajien Q3 yhteismyynti oli 36 mrd bahtia, kasvua 16 % edellisvuodesta ja 24 % edellisesta kvartaalista. Luku on siina mielessa erityisen hyva, etta toimialan erityisverohelpotukset paattyivat Q1 osittain ja loput Q2. Taten alkuvuoteen kohdistui verohelpotuksista johtuen suuri painemyynti, jota aina seuraa jonkinaikaa kestava laimeampi jakso, mutta luvut puhuvat toista ja kysyntaa tuntuu olevan. Tosin myos tarjontapuolella nahdaan syksylla paljon lanseerauksia.