Bangkok tulessa

Thaimaan poliittinen voimapeli sen kun kovenee. Uskoisin etta suurin enemmisto Thaimaan kansasta, mukaanlukien rikkaat ja koyhat, oppineet ja oppimattomat vastustaa nyt paalla olevia vakivaltaisuuksia. Suurin enemmisto kansasta ei varmastikaan hyvaksy punaisten johtajien itsekasta toimintaa ja sen seuraamuksia, mutta ei myoskaan armeijan voimatoimia Punaisia kohtaan.

Rauha ja vaaleista sopiminen oli viela viikko sitten niin lahella, mutta jai sittenkin toteutumatta. Pidan todennakoisena, etta hallitus jatkaa voimatoimia viela jonkun aikaa, eika suostu mihinkaan valikeskusteluihin nyt, koska punaiset eivat ole viela sanoneet mitaan myonteista tilanteen laukaisemiseksi. Punaiset kayttavat armeijalta varastettuja kranaatteja iskuissaan poliiseja ja armeijaa vastaan ja hallituksen joukot ampuvat luoteja, eli kovat on piipussa ja sotiminen on valittu tavaksi toimia molemmin puolin. Hallituksen joukoilla on ehdoton aseellinen ylivoima, koska useilla punaisilla aseina vain ritsoja ja polttopulloja. Hallituksen armeija halutessaan voi myos hyokata punaisten alueelle, mutta tiedostaa riskit suuresta maarasta kuolonuhreja tavallisten aseettomien mielenosoittajien joukoissa, jos nain toimittaisiin.

Suuri harmi etta sinansa taitava ex Paaministeri Thaksin oli niin ylimielinen johtaja etta polkemalla alleen kaikki muut ja tekemalla aiempia poliittisia johtajia torkeampia rikoksia vallassa ollessaan, hansai samalla poliittiset vastustajansa menettamaan malttinsa, mista alkoi epademokraattinen vaihe ja mista nykyinen tilanne on seurausta. Armeijan vakivallaton puuttuminen politiikkaan 2006 oli alku nykyisille tapahtumille. Se, etta Thaksinin valta paattyi epademokraattisesti kylvi siemenen, etta nyt punaisten maaraltaan vaatimaton joukko hakee epademokraattisesti revanssia ihailemalleen Thaksinille ja on mielestaan oikeutettuja kayttamaan myos laittomia toimia pyrkimyksissaan, vaikka heita lahella oleva Phua thai puolue olisi halunnut toimittavan parlamentaarisin keinoin tilanteen laukaisemiseksi koko kansan etua ajatellen. Mistaan suuresta kansannoususta ei nyt ole kyse, koska Kuningas tai nykyinen vaaleilla valittu hallitus ei ole syyllistynyt mihinkaan rikoksiin tai koyhien oikeuksien polkemiseen eika armeijakaan ole ollut vallanhimoinen eika ole edelleenkaan.

Nyt haetaan poliittista valtapeli revanssia punaisten toimesta Thaksinin tuellaja punaisten tapa toimia on ollut hyvin ehdoton luoden heikot edellytykset kompromisseille.

Surullista etta taman valtapelin myota menetaan paljon ihmishenkia. Turismista, talouden kehityksesta ja porssikursseista en olisi kovastikaan huolissani, Turistit tulevat Thaimaahan takaisin, koska turismin fundamentit ovat vahvat ja tavalliset thaimaalaiset pysyvat samoina hyvasydamisina ihmisina myos naiden vakivaltaisten tapahtumien jalkeen. Kuluttajien luottamus ja porssi noussevat nopeasti aikanaan kun tama selkkaus on ohi ja uusien vaalien paivamaara on tiedossa.