PYN Elite nousi maaliskuussa 8,6 prosenttia

Osakemarkkinoiden sentimentti heikkeni maaliskuussa äkisti, kun amerikkalaiset Silicon Valley Bank ja Signature Bank kaatuivat ja Credit Suisse ajautui UBS:n syliin herättäen epävarmuutta pankkien tilasta Yhdysvalloissa ja euroalueella. Vietnamissa keskuspankki SBV on seurannut tarkasti pankkijärjestelmän kuntoa ja huolehtinut pankkien kestävästä kasvusta käytössä olevin lainakiintiöin. Vuoden 2022 loppupuoliskolla keskuspankki nosti kahdesti korkoja, mutta sen jälkeen ohjauskorkoa on jo laskettu 6 prosentista 5,5 prosenttiin. SBV on myös ehdottanut velkojen pidennysohjelmaa talouden tukemiseksi. Joukkovelkakirjamarkkinat, varsinkin kiinteistöyhtiöiden osalta, vilkastuivat maaliskuussa ja liikkeeseenlaskujen arvo ylitti 25,8 biljoonaa dongia. VN-indeksi heijasteli kaikkia näitä uutisia nousten +3,9 %, ja kärjessä olivat kiinteistöyhtiöiden ja pankkien osakkeet sekä osakevälittäjät. PYN Elite pärjäsi indeksiä paremmin ja nousi +8,6 %.

Makro: Vietnamin bkt kasvoi Q1:llä +3,3 % v/v, palvelusektorin ollessa parhaassa vedossa (+6,8 %). Bkt:n kasvua hillitsi vaisu tavaroiden kysyntä ja viennin heikkous, tuotannon PMI kirjasi lukeman 47,7 . Ulkomaisten matkailijoiden paluu näkyi nyt talouskasvussa: majoitus ja ravintolapalveluiden liikevaihto kasvoi +28,4 % v/v ja matkailusektori + 120 % v/v . Inflaatio hidastui jo toista kuukautta peräjälkeen ja oli nyt 3,4 % v/v.

Kuukauden osake: VEA

VEA:lla on tällä hetkellä autoteollisuudessa 13 tytäryhtiötä ja 8 osakkuusyhtiötä. Yhtiö omistaa 30 % Hondan, 25 % Fordin ja 20 % Toyotan Vietnamin yhteisyrityksistä, jotka maksavat osinkoja tuhansia miljardeja dongeja vuosittain. Vuonna 2022 Vietnam saavutti uuden ennätyksen, kun uusia autoja myytiin yli 500 000 kappaletta. Samalla VEA teki parhaimman tuloksensa kymmeneen vuoteen. Monilla merkittävillä autoyhtiöillä on suunnitelmia tuotannon aloittamisesta tai kehittämisestä Vietnamissa (General Motors-SAIC-Wuling, Hyundai, BYD), mikä todistaa Vietnamin olevan kasvumarkkina.

Tärkeää tietoa kirjoituksesta ja rahastosta

Oheinen julkaisu on markkinointimateriaalia. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Esitetty materiaali perustuu PYN Fund Managementin näkemykseen markkinoista ja sijoitusmahdollisuuksista. PYN Elite Erikoissijoitusrahasto sijoittaa varansa hyvin kohdennetusti reunamarkkinoille ja pieneen määrään yhtiöitä. Sijoitustapaan liittyy tavanomaista, laajalle hajautettua osakesijoittamista suurempi riski arvonvaihteluista. Sijoituksen arvo voi laskea voimakkaasti epäsuotuisassa markkinatilanteessa tai yksittäisen epäonnistuneen sijoituksen johdosta. On mahdollista, että esityksessä esitetyt arviot talouskehityksestä tai yritysten liiketoiminnan kehityksestä eivät toteudu esitetyllä tavalla ja niihin liittyy olennaisia epävarmuuksia.