Toukokuu 2019

— 07.06.2019

Toukokuu on sitä aikaa vuodesta, kun markkina-ajoittajilta alkaa tulla myyntisuosituksia, ”sell in May and go away”. No, kauppasota ja öljyn hinnan lasku pudottivatkin Vietnamin pörssin VN-indeksiä 2,02 %. Mutta markkinoiden ajoittaminen on treidaajien eikä sijoittajien heiniä. PYN Elite -rahasto keskittyy pitkäjänteisenä sijoittajana osakkeisiin, joilla selkeä kasvupotentiaali. Toukokuu oli levoton, ja PYN Elite -rahasto pärjäsi markkinoita paremmin käytännössä nollatuotolla –0,15 %.

Vietnamin markkinat ovat yhä edelleen erittäin lupaavat. Vuoden 2019 ennakoidulla 13 %:n tuloskasvulla Vietnamin 2019 P/E-lukema 13 on houkutteleva verrattuna alueen indekseihin; Thaimaan vastaava luku on 15, Malesian 16 ja Filippiinien 17. PYN Eliten viisi suurinta sijoitusta (48 % salkusta) raportoivat vahvoja tuloksia, ja osakkeet treidaavat keskimäärin 5,9:n P/E-arvolla vuodelle 2021.

Isoin panostuksemme, Vietnamin johtava vähittäiskauppayhtiö MWG, raportoi nettotuloksensa kasvaneen 36 % vuoden neljänä ensimmäisenä kuukautena. Nettomarginaali oli 4,2 %, neljän kuukauden kovin tulos sitten vuoden 2017, parantuneen myymäläkohtaisen keskimääräisen liikevaihdon, tuottavuuden tehostamisen ja alentuneiden toimintakustannusten ansiosta. Toiseksi suurin omistuksemme, digiajan pankki TPB, jatkaa teknisen kehityksen kärjessä. Se aloitti toukokuun 2019 lopussa Vietnamin seitsemän ensimmäisen pankin joukossa siirtymän magneettinauhallisista pankkikorteista turvallisempiin ja kätevämpiin sirukortteihin. Pankin lainananto kasvaa tällä hetkellä vuosittain 13 %, ja se uskoo saavansa viranomaisilta luvan kasvattaa lainanantoa yli 20 %:n otettuaan käyttöön Basel II -säännöt.

Vietnamin talous jatkaa kasvuaan, huolimatta toukokuussa kiihtyneestä kauppasodasta. Teollisuustuotanto kasvoi vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana 9,4 % edellisvuodesta, vähittäiskauppa 11,6 % ja rekisteröidyt suorat ulkomaiset teollisuusinvestoinnit peräti 69 %. Huomionarvoista on, että kiinalaisten investoinnit kasvoivat viisinkertaisiksi edellisvuoden vastaavasta jaksosta. Kiina on ohittanut Singaporen, Korean ja Japanin ja on nyt Vietnamin isoin investoija. Vienti Yhdysvaltoihin kasvoi vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana 28 % edellisvuodesta, 23 mrd. USD:iin.
Vietnamin makrotalouden kuva on siis kristallinkirkas, eivätkä vastatuulet heilauttele vakaata suuntaa. BKT:n keskikasvu on 6,8 %, joten Vietnamin kansantalous voi kaksinkertaistua seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Sijoittajat saattavat myydä toukokuussa, mutta matalat arvostustasot, talouden positiivinen kehitys ja yritysten rohkaisevat tulokset eivät katoa. Vietnamin potentiaali on ja pysyy!

PYN Elite Rahastokatsaus_05 2019.pdf

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.