VIETNAMIN BKT 3 % VUONNA 2020

— 16.04.2020

Vietnamin kasvu hyytyi vuoden ensimmäisellä neljännekselle, mutta kirjasi edelleen 3,82 % BKT:n kasvulukeman. Tehdasteollisuus ja vienti pitivät yllä edelleen kohtuullista kasvua, vaikka niidenkin kasvulukemat heikkenivät mentäessä kohti vuosineljänneksen loppua. Vietnamin viennin määrä Q1/2020 oli 63,23 mrd. USD, kasvua +7,5 % v/v.  Maaliskuussakin viennin kasvu pysyi vielä 6 % vauhdissa, mikä yllätti vahvuudellaan, mutta oletamme, että luvut heikkenevät olennaisesti toisella vuosineljänneksellä. Maaliskuun vientiä veti erityisesti vienti Kiinaan, mikä kasvoi +33 % v/v. Alkuvuoden kauppatase jätti Vietnamiin mojovan ylijäämän, lähes 4 mrd. USD, pönkittäen maan valuuttavarantoa ja antaen tukensa vakaalle valuutalle.

Käynnissä olevan kvartaalin aikana BKT kasvun lukemat heikkenevät rajusti palvelualan ja kaupan myötä. Tosin palvelu ja kauppa sektori edustaa vasta noin 40 % Vietnamin kokonaistaloudesta (vastaava lukema USA:ssa on noin 80 %). Jatkossa myös teollisuuden lukemat heikkenevät olennaisesti ja täten kokonaisvaikutus ilman muuta tulee olemaan merkittävä juuri käsillä olevan kuukauden ja lähikuukausien aikana.

Samaan aikaan tosin Vietnamin hallitus on lanseerannut laajat stimulusohjelmat, missä lainakustannusten, verojen, maavuokrien kautta helpotetaan erityisesti kaupan ja palvelusektorien yrityksiä. Vietnamin hallitus on lähtenyt vauhdittamaan myös julkisia investointihankkeita: kohteina metrolinjat, valtatiet. Myös Saigonin kymmenisen vuotta suunnitteilla ollut uusi lentoasema sai vihdoin rakentamisen aloituspäivämäärän selväksi.

Vietnam on tällä viikolla julkistanut vuosille 2021-2025 BKT:n kasvutavoitteeksi keskimäärin 7 % per vuosi.  Nämä tavoitteet ovat realistisia, vaikka länsimaiden kasvava julkinen velka tulee syömään osan tämän vuosikymmenen yleisestä kysynnän kasvusta maailmassa.  Vuoden 2020 Vietnamin BKT:n kasvun uskomme asettuvan 3 % tasolle.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuukausittain rahastokatsauksen ja rahaston ajankohtaisia kuulumisia Vietnamista.