Pullojen vai rahojen laskenta – Thai rouvien iso valintakysymys

Thaimaassa on sanonta, etta jos olet sotilaan vaimo, niin lasket pulloja ja jos olet poliisin vaimo, niin lasket rahoja. Sain alkuviikosta kahdet sakot. Ensiksi tuli “sakot” vaarasta ryhmittymisesta ja olin liikenteessa bratkallani tulossa Suomen itsenaisyyspaivan vastaanotolta, mika jarjestettiin 11.12. (aina viikko myohassa, koska Suomen Suurlahettilas joutuu jattamaan Thaimaan Kuninkaan synttariviikolla juhlat jarjestamatta hienotunteisuussyista). Poliisi peri sakon ilman sakkolapun kirjoittamista, mika on tietty seka asiakkaan etta hanen kannaltaan mutkaton tapa. Summa oli 200 bahtia (5 euroa). Viime viikonloppuna tuli ajettua autolla ylinopeutta tullitiella, nopeus oli poliisin mukaan 120 km/h ja nopeusrajoitus oli poliisin mukaan 110 km/h. En ole hurjastelija tyyppinen autoilija, mutta nopeusrajoituksia on vaikea noudattaa, koska thaimaassa ei teiden varsiin laiteta nopeusrajoituskyltteja. Tama poliisi ehdotti myos laputonta sakkomaksua, mutta summa oli suuri 1000 baht (20 euroa). Neuvottelun kautta annoin 500 bahtia hanelle kateen ja matka jatkui.

Rahastosijoittamisessa en ole koskaan tormannyt Aasiassa lahjontaan, mutta tamantyyppisissa paikallistason ympyroissa missa kateinen liikkuu, se on maan tapa ja kyse ei ole siita, etta tarjoaisit aktiivisesti lahjaa virantoimittajille, vaan se on osa poliisien palkkaa. Se tuntuu suomalaisen oikeustajun kautta pahalta, mutta teilla liikkuvana asiakkaana se on myos asiakasystavallinen tapa hoitaa korvaus liikennerikkomuksista mika kaikissa tapauksissa ennenpitkaa paatyisi virantoimittajien palkanmaksuun.

Kun asiaa tarkemmin miettii, niin kaytannossahan on kyse samasta asiasta Suomessa, eli poliisien palkanmaksusta ja tuon rahan saamisesta talouden kiertoon. Mutta Thaimaassa poliisien palkanmaksun valista puuttuu kunnan ja valtion palkkalistoilla olevat tulonsiirron toimistotyontekijat palkanmaksukonttorista, verotoimistosta, elakeyhtiosta ja sosiaalitoimistosta.

Kun viime aikoina on seurannut Finnairin tilanteita, niin tulee pohtineeksi, mika systeemi on parempi. Suora talous vai epasuora talous. Thaimaasta puuttuu myos valtakunnansovittelijan toimisto/virka, koska ei ole sen tyyppisia riitoja kuin Suomessa ja isoimmat erimielisyyksien neuvottelut tai muut ratkaisut hoitaa suorasukaisesti viimekadessa armeija valtakunnansovittelijan roolissa.

Nain puolileikillisesti pohdintoja vakavista aiheista tyomaalta, Thaimaasta.